Ketamin uygulanan puberte öncesi wistar albino sıçanlarda davranış, bilişsel fonksiyonlar ve irkilme refleksi üzerine probiyotiğin etkisi
The effects of probiotic on behavior, cognitive functions and startle reflex in ketamine treatment prepubertal wistar albino rats
  1. Tez No: 710701
  2. Yazar: MERVE PEKUZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiotic, ketamine, schizophrenia, behavior, rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda puberte öncesi erkek Wistar/Albino sıçanlarda, probiyotik kullanımının ketamin ile oluşturulan şizofreni benzeri davranışlar üzerine etkisi araştırılması amaçlanmıştır. 40 adet, 27 günlük Wistar/Albino erkek sıçanlar 4 gruba ayrılmıştır. Postnatal 27. günden itibaren probiyotik olarak Lactobacillus rhamnosus (GG) 15 gün sıçanlara verildi. Probiyotik almayan gruplara su verildi. Ketamin 1. gün 50 mg/kg, 2. ve 3. gün 40 mg/kg, 4. günden itibaren deneyin son gününe kadar 30 mg/kg günde 1 kez intraperitoneal olarak uygulandı. Ketamin uygulanmayan gruplara serum fizyolojik (SF) uygulaması yapıldı. Bu süreçte probiyotik ve su takviyelerine devam edildi. Davranış testlerinden 30 dk önce deneklere ketamin ve SF enjeksiyonu yapıldı. Açık alan düzeneğinde lokomotor aktivite ve keşif davranışları, I-Labirent testinde anksiyete benzeri davranışlar, Y-Maze testinde uzamsal öğrenme ve bellek değerlendirmesi, sıcak plaka testinde ağrı eşiği, ön uyaran aracılı inhibisyon testinde (ÖUAİ) irkilme refleksi değerlendirildi. Dopamin, serotonin düzeyleri analiz edildi. Açık alan testinde, probiyotiğin merkez çizgi geçme sayısını arttırdığı, Probiyotik+ketamin grubundaki sıçanların, su+SF grubundakilere göre tımarlanma sayısı daha az olduğu bulundu. Y-Maze testinde, probiyotik kollara giriş sayısı ve alternasyon sayısını arttırdı. Hot plate testinde, ketamin pençe çekme süresini arttırdı. Ketamin, dopamin ve serotonin seviyelerini değiştirdi. I-Labirent ve ÖUAİ testinde anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Sonuç olarak, ketamin ile meydana gelen şizofreni benzeri davranışlar üzerine 15 gün probiyotik uygulamasının olumlu, anksiyolitik etkisi olduğu söylenebilir. Anahtar Kelime: Davranış; ketamin, probiyotik; sıçan; şizofreni.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to investigate the effect of probiotic intake on ketamine-induced schizophrenia-like behaviors in prepubertal male Wistar Albino rats. Wistar/Albino type male 27 days total 40 rats divided 4 groups. Lactobacillus rhamnosus (GG) was given to rats for 15 days from the postnatal 27th day. The groups that did not receive probiotics were given water as control groups. Ketamine was administered as 50 mg/kg on the 1st day, 40 mg/kg on the 2nd and 3rd days, and 30 mg/kg once a day intraperitoneally (i.p.) from the 4th day until the last day of the experiment. Saline (SF) was applied to the groups that did not receive ketamine. During this period, probiotic and water supplements were continued. The rats were injected with ketamine and salin 30 minutes before the behavioral tests. Open field test setup to test locomotor activity and exploratory behavior of rats, I-Maze test for anxiety-like behaviors, Y-Maze test was used for spatial learning and memory evaluation, hot plate to measure pain threshold, pre-stimulus startle reflex was evaluated with mediated inhibition test. Dopamine and serotonin levels were analyzed. In the open field test, it was observed that the probiotic increased the number of crossing the center line, and the rats in the probiotic+ketamine group had less grooming than those in the water+SF group. In the Y-Maze test, the probiotic increase the number of entries to the arms and the number of alternations. In hot plate test, ketamine increased paw withdrawal time. Ketamine has changed dopamine and serotonin levels. No significant difference was found in the I-Maze and Startle reflex test (p>0,05). In conclusion, the probiotic may have a positive, anxiolytic effect on ketamine-induced schizophrenia-like behaviors.