Mirza Ali Muhammed'in Bahâiliğin teşekkülüne etkisi
The effect of Mirza Ali Muhammed on Bahaism association
- Tez No: 710765
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mirza Ali Muhammed, Şeyhilik, Bâb, Mehdilik, Bâbilik, Bahâilik, Mirza Hüseyin Ali, Noktatü'l- Ulâ, Mirza Ali Muhammed, Shaykhism, Bâb, Mahdism, Babism, Bahaism, Noktatü'l- Ûlâ
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı Mirza Ali Muhammed ve onun Bahâiliğin teşekkülüne etkisini tespit etmeye çalışmaktır. Mirza Ali Muhammed IX. yüzyıl İran coğrafyasında Şeyhilik hareketinin etkisi ile kendisinin beklenen mehdiye açılan kapı yani“bâb”olduğunu iddia etmiştir. O ve onun bu görüşlerinin peşinden gidenler Bâbilik hareketini başlatmışlardır. Bâb' ın vefatını takiben de Mirza Hüseyin Ali, kendisinin peygamber olduğunu iddia ederek Bâbilik hareketini Bahâilik formuna dönüştürmüştür. Düşünce ve inanç sistemini İslam'ın temel kavramlarına bina eden Bahâilik bugün beş milyondan fazla mensubu bulunan bir din olarak kabul görmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to try to determine the effect of Mirza Ali Muhammad and his Bahaism to his association. Mirza Ali Muhammed claimed that he is the gateway, the Bâb, to the expected Mahdi with the effecet of the act of Shaykhism in Iran geography in nineteenth century. He and his follewers started the act of Babism. Mirza Hüseyin Ali claimed himself as a prophet after Bâb's death and transformed the act of Babism into the form of Bahaism. Bahaism wich builds its thought and belief system on the basic concepts of Islam is recognized as a religion whith more than five million followers now.