Nötrofil-lenfosit ve trombosit-lenfosit oranının endometrioma ile diğer over kistlerinin ayrımında kullanılması
The use of neutrophil-lymphocyte and platelet-lymphocyte ratio in the difference of endometrioma and other ovarian cysts
  1. Tez No: 710837
  2. Yazar: ELİF ŞATIROĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ DOĞUKAN ANĞIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometrioma, nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı, benign over kistleri, endometrioma, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio, benign ovarian cyst
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Endometrioma ile benign over kistlerinin ayrımında non invaziv bir yöntem olarak kullanılabilecek nötrofil-lenfosit ve trombosit-lenfosit oranını araştırmaya çalıştık. Gereç ve yöntem: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde, 01.03.2012 ile 31.03.2019 tarihleri arasında adneksiyal kitle nedeniyle opere edilen toplam 304 hasta çalışmaya dahil edildi. Endometrioması olan 139 hastadan grup 1, benign over kisti olan 165 hastadan grup 2 oluşturuldu. Tüm olguların yaş, boy, kilo, VKİ, gravida, parite, doğum şekli, sigara kullanımı, ultrason bulguları, preoperatif dönemdeki serum CA 125 seviyeleri, hemogram parametreleri (nötrofil/lenfosit oranı: NLO, trombosit/lenfosit oranı: PLO), patoloji sonuçları kayıt edildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için SPSS 21.0 kullanıldı ve p0.05). Endometrioması olan hasta grubu ile benign over kisti olan hasta grubunun CA 125 ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken grup 1'de CA 125 ortalaması daha yüksekti (131.76 ± 259.38 iu/ml, 29.59 ± 37.51 iu/ml; p0.05) Sonuç: Endometrioma ve benign over kistlerinin preoperatif ayırıcı tanısında NLO ve PLO kullanımı anlamlı bulunmamış olup ileri düzey çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We invetigated if we can use neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio as a non invasive method for differantiation of endometriomas from benign ovarian cysts. Materials and Methods: We included 304 patients who were operated for adnexal masses, between the dates of 01.03.2012 and 31.03.2019 at obstetrics and gynecology clinics of İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Training and Research Hospital. Group 1 was 139 patients with endometriomas and group 2 was 165 patients with benign ovarian cysts. We have recorded age, height, weight, bmi, gravida, parity, labour types, smoking status, ultrasound findings, preoperative CA 125 levels, hemogram parameters (neutrophil lymphocyte ratio: NLR, platelet lymphocyte ratio: PLR), pathology reports and we compared results of the groups. We have used SPSS 21.0 for statistical analysis and p0.05). It was found that the mean serum CA 125 levels in patients with endometriomas was significantly greater than the patients withbenign ovarian cysts (CA 125 level was 131.76 ± 259.38 iu/ml, 29.59 ± 37.51 iu/ml; p0.05). Conclusion: In the preoperative non invasive differential diagnosis of endometrioma and benign ovarian cysts, NLR and PLR use was not significant and advanced studies are needed.