Genç ve ileri yaş endometriozis hastalarında kan serum değer oranlarının karşılaştırılması
Comparison of blood serum value ratios in young and advanced patients with endometriosis
  1. Tez No: 653216
  2. Yazar: KANİ ŞENGÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometriozis, nötrofil lenfosit oranı, lenfosit monosit oranı, endometriosis, neutrophil lymphocyte ratio, lymphocyte monocyte ratio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Endometriozis üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10' unu etkisi altına alan kronik, inflamatuar, benign bir jinekolojik hadisedir. Genel olarak endometrium bez ve stromasının endometrial kavite dışarısında bulunması ile tanımlanır. Yapılan birçok çalışmada endometriozisle bağışıklık sistemi arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Endometriozisli hastalarda nötrofilin arttığı, lenfositin azaldığı gösterilmiştir. Biz bu çalışmada endometriozis tanısı için önemli ve girişimsel olmayan bir belirteç olan nötrofil-lenfosit oranı, lenfosit-monosit oranı, platelet-lenfosit oranının yaşa bağlı değişimi ve endometriozis ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2015-2020 yılları arasında kronik pelvik ağrı, dismenore şikayetleri olan, dış merkezlerden endometriozis tanısı almış ya da rastlantısal endometriozis tespit edilen, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji polikliniklerine başvuran 18-34 yaş arası 178 kadın hasta, 35-45 yaş arası 178 kadın hasta dahil edildi. Hasta dosyaları geriye yönelik taranarak tek tek incelendi. Bulgular: 35 yaş altı grubun ortalama yaşı 26 iken, 35 yaş üstü grubun yaş ortalaması 40 bulundu. Her iki grup arasında gravida ve parite istatistiksel olarak farklı idi. Hemoglobin, hematokrit, lenfosit, monosit değerleri, lenfosit/monosit, nötrofil/lenfosit, platelet/lenfosit oranları, endometrioma hacimleri her iki grupta benzer bulundu. İki grup arasında nötrofil değerleri 35 yaş altında yüksek bulunurken, platelet değerleri 35 yaş üstü grupta yüksek bulundu. 35 yaş üstü grupta kronik pelvik ağrı ve disparoni şikayetleri daha fazla görülürken, 35 yaş altı grupta dismenore şikayeti daha fazla görüldü. Her iki grupta dizüri şikayeti benzer görüldü. Sonuç: Endometriozis doğası gereği kronik enflamasyon ile seyreden bir hastalıktır ve enflamasyon parametreleri yaş grupları arasında fark gözetmeksizin benzerlik göstermektedir. Özellikle 35 yaş üstü hasta grubunda genç gruba kıyasla platelet (plt) oranları yüksek olarak bulunmuştur. 35 yaş altı hasta grubunda ise bir enflamatuar marker olan nötrofil oranı daha yüksek bulunmuştur. Buradan sonuçla özellikle genç yaş endometriozis hastalarında inflamatuar cevabın daha fazla olduğu ve hastalığın daha agresif ilerleyebileceği bununla birlikte koagülasyon kaskadı göz önüne alındığında, platelet yüksekliği sebebiyle , ileri yaş hasta grubunun genç yaş grubuna göre medikal tedavi ve cerrahi tedavi sonrası daha yakın takip edilmesinin gerekli olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endometriosis is a chronic, inflammatory, benign gynecological condition affecting approximately 10% of women of reproductive age. It is generally defined by the presence of the endometrial gland and stroma outside the endometrial cavity. Many studies have found a strong relationship between endometriosis and the immune system. It has been shown that neutrophil increases and lymphocytes decrease in patients with endometriosis. In this study, we aimed to examine the age-related change of neutrophil-lymphocyte ratio, lymphocyte-monocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio, which is an important and non-invasive marker for the diagnosis of endometriosis, and its relationship with endometriosis. Materials and Methods: In this study, 178 women between the ages of 18-34 and 178 female patients between the ages of 35-45 who applied to the gynecology outpatient clinics of Istanbul Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, had chronic pelvic pain, dysmenorrhea, were diagnosed with endometriosis from external centers or were found to have incidental endometriosis were included. Patient files were scanned retrospectively and analyzed one by one. Results: The average age of the group under 35 was 26, while the average age of the group over 35 was 40. The gravity and parity were statistically different between the two groups. Hemoglobin, hematocrit, lymphocyte, monocyte values, lymphocyte / monocyte, neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte ratios, endometrioma volumes were found to be similar in both groups. Neutrophil values were high between the two groups under 35 years of age. Platelet value was found to be higher in the group over 35 years old. Complaints of chronic pelvic pain and dyspareunia were more common in the group above 35 years of age, while dysmenorrhea was more common in the group under 35 years of age. Complaints of dysuria were similar in both groups. Conclusion: Endometriosis is a disease with chronic inflammation due to its nature. Inflammation parameters are similar among age groups without any difference. Platelet (plt) rates were found to be higher especially in the patient group over 35 years old compared to the younger group. In the group of patients under 35 years of age, the rate of neutrophils, which is an inflammatory marker, was higher. Consequently, it can be thought that the inflammatory response is higher especially in young age endometriosis patients and the disease may progress more aggressively. However, considering the coagulation cascade, it may be thought that due to the high platelet level, the elderly patient group should be followed up more closely after medical and surgical treatment compared to the younger age group.