Ratlarda sleeve gastrektomi sonrası, pilora botoksenjeksiyonu sonrası, rezidü mide dokusunda iyileşme hızı,anastomoz patlama basıncı kontrolü ile anastomozkaçağı oranlarının karşılaştırılması
Comparison of rate of healing rate of residual stomach tissue, anastomotic bursting pressure and anastomotic leakage after sleeve gastrectomy and simultaneous pyloric botox injection, in rats
- Tez No: 711075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ RAFET KARAKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin A, sleeve gastrektomi, anastomoz iyileşmesi, Botulinum toxin A, sleeve gastrectomy, anastomosis healing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Obezite cerrahisi günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi prosedürler arasındadır. Sleeve gastrektomi ise bu prosedürler arasında en çok uygulanan yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu denli fazla uygulanan prosedürlerde oluşabilecek istenmeyen durumların ve komplikasyonların üzerine araştırmalar giderek artmaktadır. Anastomoz kaçağının önemli faktörlerinden olan anastomoz distalindeki basınç artışı görece olarak sleeve gastrektomi operasyonlarında da az araştırılmıştır. Pilordaki basıncın düşürülmesinin anastomoz iyileşmesine pozitif etkisi olduğu düşünülmüştür. Clostridium botulinum tip A (BTX-A) asetil kolin salınımını inhibe ederek presinaptik inhibisyon aracılığıyla kas felci oluşturan bir nörotoksindir. Kas inhibisyonu etkisi olan bu maddenin mide anastomozunda distal basıncı düşürerek iyileşmeyi hızlandırabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle deneysel sleeve gastrektomi modelinde pilora uygulanan BTX-A'nın anastomoz üzerine etkilerini araştırmaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 27 adet rat 3 gruba ayrılarak deney planlanmıştır. Grup 1 (Sham grubu): Sleeve gastrektomi uygulandı. (n=7) Grup 2 (Kontrol grubu) : Sleeve gastrektomi uygulandı. Operasyon esnasında deneklerin pilorik halkasına Serum Fizyolojik uygulandı. (n=10) Grup 3 (BTX-A grubu) : Sleeve gastrektomi uygulandı. Operasyon esnasında deneklerin pilorik halkasına 20 IU/kg BTX-A (Botox ®, Allergan, Amerika Birleşik Devletleri) uygulandı. (n=10) Denekler postoperatif 7. günde anestezi eşliğinde tekrar opere edildi. Adezyon durumu değerlendirildi. Anastomoz patlama basınçları ölçüldü. Anastomoz hattı eksize edilerek histopatolojik inceleme yapıldı. Grupları karşılaştırmak içim Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi uygulandı. P değeri 0.05'ten küçük olan istatistikler anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Anastomoz patlama basınçları açısından her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamıl fark gözlenmedi (p>0.05). Fibroblastik aktivite ve kollajen birikimi, yapılan incelemede Kontrol Grubu ve BTX-A Grubu'nda Sham Grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olarak izlendi (p0.05). Adezyon üzerine yapılan incelemede her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda en korkulan komplikasyon olan anastomoz kaçağının önlenmesine katkıda sağlayabilecek bir deney modeli uygulanmıştır. Pilora uygulanan BTX-A'nın anastomoz patlama basıncı üzerine etkisi saptanmamıştır. Her ne kadar patlama basıncı histopatolojik incelemede belirgin farklılık gözlenmese de BTX-A enjeksiyonunun herhangi ek bir istenmeyen sonuç doğurmadığı ve adezyona sebep olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity surgery is one of the most frequently performed surgical procedures today. Sleeve gastrectomy stands out as the most applied method among these procedures. Research on the undesirable conditions and complications that may occur in procedures that are applied so many times is increasing. The pressure increase in the distal anastomosis, which is one of the important factors of anastomotic leakage, has been relatively little studied in sleeve gastrectomy operations. It is thought that reducing the pressure in the pylorus has a positive effect on the healing of the anastomosis. Materials and Methods: In our study, 27 rats were divided into 3 groups and the experiment was planned. Group 1 (Sham group): Sleeve gastrectomy was performed. (n=7) Group 2 (Control group): Sleeve gastrectomy was performed. During the operation, Serum Physiological was applied to the pyloric ring of the subjects. (n=10) Group 3 (BTX-A group): Sleeve gastrectomy was performed. During the operation, 20 IU/kg BTX-A (Botox ®, Allergan, United States) was applied to the pyloric ring of the subjects. (n=10) The subjects were re-operated under anesthesia on the 7th postoperative day. Adhesion status was evaluated. Anastomotic burst pressures were measured. The anastomosis line was excised, and histopathological examination was performed. Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis analysis of variance were used to compare groups. Statistics with a p value less than 0.05 were considered significant. Results: There was no statistically significant difference between the three groups in terms of anastomotic burst pressures (p>0.05). Fibroblastic activity and collagen deposition were statistically higher in the Control Group and BTX-A Group than in the Sham Group (p0.05). In the examination performed on adhesion, no statistically significant difference was observed between all three groups (p>0.05). Conclusion: In our study, an experimental model that can contribute to the prevention of anastomotic leakage, which is the most feared complication, was applied. The effect of BTX-A applied to the pylorus on anastomotic burst pressure was not determined. Although no significant difference was observed in burst pressure histopathological examination, it was determined that BTX-A injection did not cause any additional undesirable results and did not cause adhesion.