Simetrik ters ikili türevli halkalar
Rings with symmetric reverse bi-derivations
  1. Tez No: 711166
  2. Yazar: HAVVA ÜNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOÇ SÖGÜTCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıasal halka, Lie ideal, ideal, türev, simetrik ikili türev, ters türev, simetrik ters ikili türev, Semiprime ring, Lie ideal, ideal, derivation, symmetric bi-derivation, symmetric reverse bi-derivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Tezin amacı halkanın değişmeliliği ile ilgili yapılan bazı çalışmaları simetrik ters ikili türevli yarıasal halkalara taşımaktır. Birinci bölümünde tez konusuyla ilgili genel tanım, teorem ve kavramlardan bahsedilerek örnekler verilmiştir. İkinci bölümde ise R yarıasal halkasının her u∈U için u^2∈U koşulunu sağlayan U bir Lie ideali, D,G:R×R→R simetrik ters ikili türevler ve d ve g sırasıyla D ve G nin izi olmak üzere her x,y∈U için aşağıda verilen değişmeli olma koşulları araştırılmıştır: i) [d(x),x]∈Z, ii) d(xy)+d(x)d(y)±xy∈Z, iii) d(xy)+d(x)d(y)±yx∈Z, iv) d(xy)-d(yx)±[x,y]∈Z. Ayrıca aşağıdaki koşullar ise I,R halkasının ideali olmak üzere her x∈I için ele alınmıştır: v) d(I)=(0), vi) D,I üzerinde sol veya sağ homomorfizma, vii) D(d(x),x)=0, viii) d(d(x))=g(x).
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to carry some studies on the commutativity of the ring to symmetric reverse bi-derivation semiprime rings. In the first part, general definitions, theorems and concepts related to the thesis subject are mentioned and examples are given. In the second part, the following commutativity conditions are investigated for all x,y∈U, where U is a Lie ideal of R such that u^2∈U for all u∈U, D,G:R×R→R symmetric reverse bi-derivations and d and g be the traces of D and G, respectively: i) [d(x),x]∈Z, ii) d(xy)+d(x)d(y)±xy∈Z, iii) d(xy)+d(x)d(y)±yx∈Z, iv) d(xy)-d(yx)±[x,y]∈Z. In addition, the following conditions are considered for all x∈I, where I ideal of R: v) d(I)=(0), vi) D acts as left or right homomorphism on I, vii) D(d(x),x)=0, viii) d(d(x))=g(x).