Ters yüz öğrenme modeli ile yetişkinlere yabancı dil olarak korece öğretimi
The flipped learning model on teaching korean as a foreign language for adults learners
  1. Tez No: 711473
  2. Yazar: EUNMİ YU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ERTAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme Modeli, Korece Öğretim, Öğrenme Motivasyonu, Öğrenme Akışı, Öğrenci Katılımı, İletişim Yeterliliği, The Flipped Learning Model, Korean teaching, Learning Motivation, Learning Flow, Student Participation, Communication Competence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ters Yüz Öğrenme Modeli ders öncesinde öğrencilere işlenecek konular ile alakalı çevrimiçi video, ses kaydı veya ders materyalleri sağlayan, bu şekilde öğrencinin hem dersten önce konuyla alakalı bilgi sahip olmasını hem de ders sırasında konunun daha da pekişmesine olanak sağlayan yöntemi ifade eder. Ayrıca, ders kapsamında gerçekleştirilen grup çalışmaları yöntemin daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. Böylece öğrencilerin kendi kendine öğrenme ve problem çözme becerilerinin yanı sıra iletişim yetkinliği ve yaratıcılık gibi bireysel yeteneklerinin gelişmesinde de sağlayabilir öğrenci merkezli eğitimini gerçekleşebilecektir. Bu araştırma, Kore Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine Ters Yüz Öğrenme Modelinin uygulandığı derslerin etkili olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Geleneksel öğrenme yöntemi ve Ters Yüz Öğrenme Modeli uygulandıktan sonra öğrencilerin performansları Öğrenme Motivasyonu, Öğrenme Akışı, Öğrenci Katılımı ve İletişim Yeterliliği açısından incelenmiştir. Ayrıca, Ters Yüz Öğrenme Model derslerinin ardından verilen final sınavları ile geleneksel öğrenme yöntemi derslerinin ardından verilen ara sınavların puanları karşılaştırılarak Ters Yüz Öğrenme Modelinin öğrencilerin Korece yeterliklerini geliştirmeye etkisi araştırılmış ve analiz edilmiştir. Bu araştırmasının sonuç olarak, Ters Yüz Öğrenme Modelinin 1.sınıf öğrencilerinin öğrenme motivasyonu, 2. sınıf öğrencilerinin öğrenme motivasyonu, öğrenci katılımı ve iletişim yeterliliği ve 4. sınıf öğrencilerin öğrenme motivasyonu, öğrenme akışı ve öğrenci katılımı üzerinde oldukça olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Bunlara ek olarak, öğrencilerin sınavlarındaki artışın istatiksel olarak anlamlı olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan bağımlı örneklem t-test sonuçlarına göre, öğrencilerin final sınavının ara sınava göre ortalama sırasıyla, 1. sınıf için 2.2 puan, 2. sınıf için 5,69 puan, 3. sınıf için 10.53 puan ve 4. sınıf için 8.95 puan daha fazla oldukları tespit edilmiştir. Özetlenen çözümleme sonuçlarına göre, Ters Yüz Öğrenme Modelinin öğrencilerin memnuniyetleri ve ders ortalamaları üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Genel olarak Korece öğretiminde Ters Yüz Öğrenme Modelini değerlendirmek için, bu çalışmaya katılan 1. sınıftan 4. sınıfa kadar tüm öğrencileri hesaba katarak Öğrenme Motivasyonu, Öğrenme Akışı, Öğrenci Katılımı ve İletişim Yeterliliği olarak Ters Yüz Öğrenme Modelinin etkisi analiz edilmiştir. Çözümleme sonuçlarına göre, tüm konuların t-test anlamlılık düzeyi, hata payından küçük çıkmıştır. Buna göre, Ters Yüz Öğrenme Modelinin, öğrencilerin Öğrenme Motivasyonu, Öğrenme Akışı, Öğrenci Katılım ve İletişim Yeterliliği için, geleneksel öğrenme yöntemine göre istatistiksel olarak anlamlı bir öğretim yöntemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Flipped Learning Model is a method of teaching in which course materials, online videos, or audio recordings on topics to be covered are provided before the class, allowing students to have the relevant information at the start of class and incur further consolidation on the subject during class. The group work carried out within the course's curriculum ensures that the method is carried out effectively. Hence, this Flipped Learning Mode can improve not only the student's academic self-learning and problem-solving skills but also their individual abilities such as communication competence and creativity. This research was conducted to verify the effectiveness of the courses in which the Flipped Learning Model was applied to first, second, third, and fourth-year students of the Department of Korean Language and Literature. After inaugurating both the traditional learning method and the Flipped Learning Model into their curriculum, the performances of the students were examined in terms of Learning Motivation, Learning Flow, Student Participation, and Communication Competence. The effects of the Flipped Learning Model on improving the Korean proficiency of the students were investigated and analyzed by comparing the scores of the final exams given after the Flipped Learning Model courses and the midterm exams given after the traditional learning method courses. The results of the research concluded that the Flipped Learning Model has a significant positive effect on the 1st-grade student's learning motivation, the 2nd-grade students' learning motivation, student participation, and communication competence, and the 4th-grade students' learning motivation, learning flow, and student participation. According to the dependent sample t-test results which were made to determine the statistical significance of the increase in student's exams, showed that the average of the final exam of the students compared to the midterm is 2.2 points higher for 1st grade, 5.69 points higher for 2nd grade, 10.53 points higher for 3rd grade, and 8.95 points higher for 4th grade. According to the results of the summarized analysis, it was concluded that the Flipped Learning Model had positive effects on students' satisfaction and course averages. In order to evaluate the Flipped Learning Model in Korean teaching in general, the effect of the Flipped Learning Model was analyzed in terms of learning motivation, learning flow, student participation, and communication competence, taking into account all the participating students from grade 1 to grade 4 in this study. According to the analysis results, the t-test significance level of all subjects was smaller than the margin of error. Accordingly, it was concluded that the Flipped Learning Model is a statistically significant teaching method compared to the traditional learning method for students' learning motivation, learning flow, student participation, and communication competence in the Korean teaching classes of the university.