Basit febril konvülziyonda hiponatremi ve aneminin rekürrens üzerine etkisi
The effect of hyponatremia and anemia on recurrence in simple febrile seizure
  1. Tez No: 711478
  2. Yazar: ASİYE KESKİN BAŞASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiponatremi, demir eksikliği anemisi, febril konvülziyon, febril konvülziyon rekürrensi, Anemi, Anemi-demir eksikliği, Nöbetler, Nöbetler-febril, Nüks, Hyponatremia, Iron deficiency anemia, Febrile seizure, Recurrence of febrile seizure, Anemia, Anemia-iron deficiency, Seizures, Seizures-febrile, Recurrence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Basit febril konvülziyonda (FK) hiponatremi ve aneminin ilk 24 saatte rekürrens üzerine etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, prospektif çalışma Kasım 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran 6 ay-72 ay arası 110 çocukta yapıldı. Çalışma grubu ilk FK'lı 60 ve kontrol grubu ise nöbetsiz ateşli 50 çocuktan oluştu. Araştırmayı oluşturan çocukların yaşları, cinsiyetleri, nöbet şekli, nöbet süresi, ek hastalık varlığı, ateş derecesi, ateş odağı, ailede FK ve epilepsi öyküsü kaydedildi. Çalışma grubundaki çocuklar 24 saat gözlem altında tutuldu. Bulgular: Çalışma grubunda ortalama sodyum değeri 134,6±2,46 mEq/L iken ile kontrol grubunda 136,6±2,67 mEq/L idi. Aralarında anlamlı fark vardı (p<0,01). Çalışma grubunda 26 (%43,3) ve kontrol grubunda 7 hasta (%14) hiponatremikti. Çalışma grubunda hiponatremi oranı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,01). Çalışma grubunda rekürrens gösteren ve göstermeyen grup arasında ortalama sodyum değeri ve hiponatremi varlığı açısından anlamlı fark bulunamadı (p=0,61, p=0,37) Çalışma ve kontrol grubunda ortalama hemoglobin değeri sırasıyla 12,39±0,99 g/dl ve 12,68±1,09 g/dl idi. Çalışma grubunda 8 (%11,7), kontrol grubunda ise 5 hastada (%10) anemi vardı. Çalışma ve kontrol grubunda ortalama hemoglobin değerleri benzerdi (p=0,24). Çalışma grubundaki rekürrens gösteren ve göstermeyen grupların ortalama hemoglobin değerleri arasında fark yoktu (p=0,97). Sonuç: Bizim sonuçlar; hiponatreminin ve aneminin ilk 24 saatte rekürrens üzerine etkisinin olmadığını gösterdi. Bununla birlikte FK'lı hastalarda ortalama sodyum değerlerinin düşük olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Object: The effects of hyponatremia and anemia on recurrence were investigated in the first 24 hours in patients with simple febrile seizures (FS). Materials and Methods: This cross-sectional, prospective study was conducted in 110 children (aged between 6 months to 72 months) who were admitted to Atatürk University Teaching and Research Hospital Pediatric Emergency Department between Nov 2020 to Sept 2021. The case group consisted of 60 children with first FS, and the control group consisted of 50 children with only fever without seizure. Age, gender, type of seizures, duration of seizures, co-morbid diseases, fever degree, origin of fever, family history of FS and epilepsy data were documented. Children in the case group were kept under observation for 24 hours. Findings: In the case group mean sodium level was 134.6±2.46 mEq/L; in the control group it was 136,6±2,67 mEq/L. There was a significant difference between the levels (p<0.01). Twenty-six patients (43.3%) in the case group and 7 patients (14%) in the control group were hyponatremic. The rate of hyponatremia in the case group was significantly higher than in the control group (p<0.01). No significant difference was found about mean sodium levels and presence of hyponatremia between the recurrent and non-recurrent groups in the case group (p=0,61, p=0,37). The mean hemoglobin levels in the case and control groups were 12,39±0,99 g/dL and 12,68±1,09 g/dL, respectively. In the case group 8 patients (11.7%), in the control group 5 patients (10%) had anemia. Mean hemoglobin levels were similar in the case group and control group (p=0.24). Similarly, there was no significant difference in the mean hemoglobin levels between the recurrent and non-recurrent groups in the case group (p=0.97). Result: Our results showed that,“hyponatremia and anemia had no affect on recurrence in the first 24 hours”. In addition, our study revealed that,“mean sodium levels were low in patients with FS”.