Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi asistan hekimlerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkındaki bilgi düzeyi ve tutumları
Zonguldak Bülent Ecevit University assistant's level of knowledge and attitudes about traditional and complementary medicine practices
  1. Tez No: 711684
  2. Yazar: MAHMUD HÜDAİ ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif, bakış açısı, bilgi, geleneksel, hekim, tamamlayıcı, tıp, tutum, Alternative, attitude, complementary, knowledge, medicine, perspective, physician, traditional
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarında, dünyada ve ülkemizde artış görülmektedir. Uygulamaların etkinliğini değerlendirebilmek için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda GETAT uygulamaları ile ilgili Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören asistan hekimlerin bilgi seviyelerini ve tutumlarını inceleyerek bu konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi hekimleri üzerinde yapıldı. Çalışmacılar tarafından katılımcıların demografik ve klinik özellikleri ile GETAT uygulamalarına ilişkin bilgi, davranış ve tutumlarını belirlemeye yönelik soruları içeren anket formu hazırlanarak katılımcılara uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza 89 (%53,3) kadın, 78 (%46,7) erkek olmak üzere toplam 167 olgu dâhil edildi. Katılımcılarımızın %88,6 (n=148)'sı GETAT uygulamalarından en az birini duymuş ve %32,3 (n=54)'ü en az birini tercih etmiştir. %5,7'si (n=14) sülük tedavisi yaptırmıştı. Katılımcıların %76 (n=127)'sı GETAT uygulamalarını sadece gerekli eğitimi almış hekimlerin yapması gerektiğini belirtmiştir. Katılımcılarımızın % 62,3 (n=104)'ü GETAT yöntemleri ile ilgili bilgilerini arkadaş/komşu ve akraba vasıtası ile edindiklerini bildirmiştir. Katılımcıların %96,4 (n=161)'ü GETAT yöntemlerinin kullanılabilirliğine yönelik sorduğumuz soruya, kanıta dayalı tıp uygulamalarını aksatmayacak şekilde destek olarak kullanılabilir şeklinde yanıt vermiştir. Sonuçlar: Toplumda GETAT uygulamalarının bilinirliğinin çok yaygın olduğu, insanların GETAT uygulamalarına ilişkin farkındalıkları yazılı ve görsel medya gibi kaynaklardan edindikleri görülmektedir. GETAT hakkında asistan hekimlerin bilgi ve davranış düzeyini ölçmeyi hedeflediğimiz çalışmamız neticesinde gördük ki GETAT vi yöntemleri birçok kişi tarafından uygulanan ve bilinen bir yöntem olmasına rağmen, hekimlerin genel görüşü sadece ilgili yönteme ilişkin eğitimi almış tabipler tarafından bu tedavilerin uygulanması yönündedir. Ayrıca çalışmaya katılan hekimlerin büyük çoğunluğu GETAT yöntemleriyle alakalı bilimsel eğitimlerin tıp eğitimi müfredatına girmesi gerektiğini ve GETAT yöntemlerinin SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is an increase in Traditional and Complementary Medicine (TCM) practices in the world and in our country. More scientific evidence is needed to evaluate the effectiveness of the practices. In our study, it was aimed to examine the knowledge levels and attitudes of the resident physicians studying at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine about TCM applications and to reveal their views on this subject. Materials and Methods: The study was conducted on Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine research assistant physicians. A questionnaire form containing questions to determine the demographic and clinical characteristics of the participants and their knowledge, behavior and attitudes about TCM practices was prepared by the researchers and administered to the participants. Results: A total of 167 cases, 89 (53.3%) female and 78 (46.7%) male, were included in our study. 88.6% (n=148) of our participants had heard of at least one of the TCM applications and 32.3% (n=54) preferred at least one. 5.7% (n=14) had leech therapy. 76% (n=127) of the participants stated that only physicians with the necessary training should perform TCM applications. 62.3% (n=104) of our participants reported that they obtained their knowledge about TCM methods through friends/neighbours and relatives. 96.4% (n=161) of the participants answered the question about the usability of TCM methods as it can be used as a support without disrupting evidence-based medicine practices. Conclusions: It is seen that the awareness of TCM applications in the society is very common, and people get their awareness about TCM applications from sources such as written and visual media. As a result of the study, in which it was aimed to measure the level of knowledge and behavior of resident physicians about TCM, it was saw that viii although TCM methods are a known method applied by many people, the general opinion of physicians is that these treatments are applied only by physicians who have received training on the relevant method. In addition, the majority of the physicians participating in the study stated that scientific training related to TCM methods should be included in the medical education curriculum.