Evcil hayvan sahibi olmanın fiziksel ve ruhsal sağlığa etkileri
The effects of having a pet on physical and mental health
- Tez No: 711793
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Evcil hayvan, Evcil hayvan sahibi olma, Fiziksel sağlık, Ruhsal Sağlık
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, evcil hayvan sahibi olmanın, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla kesitsel tanımlayıcı türde gerçekleştirildi. 18-70 yaş aralığında, araştırmaya katılmayı kabul eden, alınma kriterlerine uygunluk gösteren 1040 evcil hayvan besleyen, 534 evcil hayvan beslemeyen toplam 1574 birey örneklemi oluşturdu. Verilerin toplanmasında katılımcıların bireysel özelliklerini içeren sosyodemografik veri formu ve Ruh Sağlığı Sürekliliği Kısa Formu kullanıldı. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum-maksimum değerler), karşılaştırma ve ilişki arama testleri (aStudent t Test ve Mann Whitney-U) uygulanmıştır. Evcil hayvan besleyenlerin fiziksel ve ruhsal sağlık algılama düzey ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,001; p0,05). Ruh sağlığının korunması ve sürdürülmesinin önem kazanması ile bilimsel araştırmalara konu olan evcil hayvan beslemenin ruh sağlığına etkilerinin araştırılmasının gelecek çalışmalara kaynak teşkil etmesi ve evcil hayvanların insan sağlığındaki etkilerinin neler olduğu konusunda farkındalığın artmasında etki edeceğine inanılmaktadır. Evcil hayvanların insanların ruhsal sağlığına olan etkilerinin değerlendirilmesi ve farkındalığın artırılmasında ruh sağlığı hemşirelerine önemli roller düşmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in a cross-sectional descriptive type in order to examine the effects of pet ownership on physical and mental health. a total of 1574 individuals december the age range of 18-70 years who agreed to participate in the study, fed 1040 pets that met the criteria for admission, and 534 who did not feed pets, were included in the sample. In collecting the data, sociodemographic data form containing the individual characteristics of the participants and the Mental Health Continuity Short Form were used. During the evaluation of the data, descriptive statistics (frequency, percentage distribution, mean, standard deviation, minimum and maximum values), and relationship search comparison tests (aStudent's t-test and Mann-Whitney-U) was applied.