Alkolün serum lipid, lipoprotein ve lipid peroksidasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
An Investigation of the effect of alcohol, on serum lipid, lipoprotein and lipid peroxidation
- Tez No: 71257
- Danışmanlar: PROF. DR. EKİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: KKH, alkol, Apo A1, Apo B, Lipoproteinler, MDA 49, CHD, alcohol, apo A1, apoB, Lipoproteins, MDA 51
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
VII.ÖZET Bu çalışma Trabzon ve çevresinde yaşları 20-52(ortalama 37,13) arasında değişen, sağlıklı olan ve alkol kullanan 31 kişi üzerinde yapılmıştır. Yaşlan 23- 55(ortalama 35,02) arasında değişen ve hiç alkol kullanmayan 50 kişi kontrol grubu olarak seçilmiştir. Her iki grupta plazma TAG, TK, LDL-K, HDLT-K, HDL3-K, HDL2-K, Apo A1, Apo B miktarları hesaplandı, eMDA ve pMDA seviyeleri çalışıldı ve HDL2-K /HDL3-K, HDL2-K /HDLt-K, Apo A1 / Apo B ve HDL-K/LDL-K oranları da kontrol edildi. TAG ve TK, enzimatik kolorimetrik metodlarla çalışıldı. HDL-K ve onun alt fraksiyonları olan HDL2-K ile HDL3-K ölçümü ise Warnick'in çift çöktürme prosedürüne göre çöktürülüp ardından enzimatik kolorimetrik metodlarla gerçekleştirildi. LDL-K Friedewald formülüne göre hesaplandı. Apo A1 ve apo B seviyeleri immüno-kimyasal esasa dayanan nefelometrik metod ile belirlendi, plazma ve eritrosit MDA miktarları ise kolorimetrik olarak tayin edildi. Ortalama değerler kontrol grubunda TAG=108.4±55.00 (mg/dL), TK= 170.0+33.72 (mg/dL), LDL-K=105.0±30.00 (mg/dL), HDLt-K= 42.2±7.15 (mg/dL), HDL2-K=14.2±7.97 (mg/dL), HDL3-K=27.9±5.98 (mg/dL), Apo A1 =145.3119.32 (mg/dL), Apo B=97.7±25.30 (mg/dL), HDL-K/LDL-K= 0.4±0.17, Apo A1/Apo B= 1.57+0.52, HDL2-K/HDLT-K=0.3±0.11, HDL^K/HDLs-K^.510.30, eMDA= 106.9±38.6 (nmol/gHb), pMDA=3.2±0.43 (nmol/mL) alkol gurubunda ise TAG=176.7±97.24 (mg/dL), TK=196.9±40.70 (mg/dL), LDL-K=124.3±34.10 (mg/dL), HDLT-K=37.4±6.84 (mg/dL), HDL2-K= 9.1±4.30 (mg/dL), HDL3- K=28.4+6.37 (mg/dL), Apo A1=141.9±19.84 (mg/dL), Apo B=122.8±40.62 (mg/dL), HDL-K/LDL-K=0.3±0.12, Apo A1/Apo B=1.3±0.50, HDL2-K/HDLt- K=0.2±0.10, HDL2-K/HDL3-K=0.4±0.22, eMDA=102.1±51.24 (nmol/gHb), pMDA= 6.6±1. 10 (nmol/mL) bulunmuştur. Alkol alan gurupta kontrol gurubuna göre TK, TAG.Apo B, LDL-K ve pMDA seviyeleri önemli derecede yüksek, HDL-r-K ve HDL2-K seviyeleri önemli derecede düşük, HDL3-K, Apo A1 ve eMDA seviyeleri istatistiksel olarak farksız bulunmuştur. 48Alkolün çalışılan lipid parametrelerine ve lipid peroksidasyonuna etkileri dikkate alındığında alkol kullanımının KKH riskini artırabileceği kanaatine varılmıştır. Bu konunun kesinlik kazanması için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Vlll.SUMMARY“An invastigation of the effect of alcohol, on serum lipid, lipoprotein and lipid peroxidation.”This study has been performed on thirty one people living in Trabzon, whose ages range between 20 and 52(average 37.13) who are healty and drink alcohol. Fifty people, whose ages range bitween 23 and 55(average 35.02), who never drink alcohol have been selected as a control group. İn both groups, the amount of plasma TAG, TC, LDL-C, HDL-C, HDL3-C, HDL2-C, Apo A1 and Apo B was calculated, the eMDA and pMDA levels were studied and also the ratios of HDL2-K /HDL3-K, HDL2-K /HDLT-K, Apo A1 / Apo B and HDL-K/LDL-K were checked. The study of TAG and TK has been done by enzymatic colorimetric meth ods. HDL-C and its subtractions, HDL2-C and HDL3-C, were also measured by enzymatic colorimetric methods employing the Warnick's double precipitation procedure. LDL-C was estimated by the Friedewald formula(85). Apo A1 and Apo B levels were examined by the nephelometric method based on the imminochem- istry. The levels of plasma and erythrocyte MDA were determined by using colorimetric methods. The mean levels in control group TAG=108.4±55.00 (mg/dL), TK= 170.0±33.72 (mg/dL), LDL-K=105.0±30.00 (mg/dL), HDLj-K= 42.2+7.15 (mg/dL), HDL2-K=14.2±7.97 (mg/dL), HDL3-K=27.9±5.98 (mg/dL), Apo A1=145.3±19.32 (mg/dL), Apo B=97.7±25.30 (mg/dL), HDL-K/LDL-K= 0.4±0.17, Apo A1/Apo B= 1.57±0.52, HDL2-K/HDLT-K=0.3±0.11, HDL2-K/HDL3-K=0.5±0.30, eMDA= 106.9±38.6 (nmol/gHb), pMDA=3.2±0.43 (nmol/mL) and the mean levels in alcohol grup TAG=176.7±97.24 (mg/dL), TK=196.9±40.70 (mg/dL), LDL-K=124.3±34.10 (mg/dL), HDLt-K=37.4±6.84 (mg/dL), HDL2-K= 9.1±4.30 (mg/dL), HDL3- K=28.4±6.37 (mg/dL), Apo A1=141.9±19.84 (mg/dL), Apo B=122.8±40.62 (mg/dL), HDL-K/LDL-K=0.3+0.12, Apo A1/Apo B=1.3±0.50, HDL2-K/HDLt- K=0.2±0.10, HDL2-K/HDL3-K=0.4±0.22, eMDA= 102.1 ±5 1.24 (nmol/gHb), pMDA= 6.6±1.10 (nmol/mL). 50The levels of TC, TAG, Apo B, LDL-C and pMDA in alcoholic grup were found to be higher than that in control grup, but the levels of HDL-r-C and HDL2-C in alcoholic group were found to be lower than that in control group. No significant difference was detected on the levels of HDL2-C, Apo A1 and eMDA in plasma. Hence the ratios of HDL2-C/HDL3-C, HDI_2-C/HDLt-C, Apo A1/Apo B and HDL- C/LDL-C in the alcohol group were lower. When the effects of lipid parameters and lipid peroxidation of alcohol, were inspected examined; it has been concluded that the consumption of alcohol might have increased the risk of CHD. We believe that the detailed investigation on this subject have to be done in order to make sure about these conclusions.