Postmenopozal hastalarda klinik şüpheli serviksin premalign / malign lezyonları öngörmedeki rolü
The role of clinically suspicious cervix in predicting premalignant / malignant lesions in postmenopausal patients
  1. Tez No: 712785
  2. Yazar: TUĞBA ÖZCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜRASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik şüpheli serviks, Postmenopoz, PAPS, Kolposkopi, HPV DNA, Clinically Suspicious cervix, Postmenopause, PAPS, Colposcopy, HPV DNA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Klinik şüpheli serviks endikasyonuyla kolposkopik biyopsi yapılan postmenopozal kadınlarda servikal sitoloji ve HPV-DNA testinden bağımsız olarak, klinik şüpheli serviksin premalign/malign lezyonları tespit etmedeki önemini göstermeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza 01/01/2017 ve 01/04/2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Polikliniğine başvurmuş, kolposkopik biyopsi yapılan 45-86 yaş aralığında 392 postmenopozal hasta dahil edildi. Hastaların yaşları, menopoz durumu, paritesi, servikal sitoloji ve HPV-DNA test sonuçları ile kolposkopi ve biyopsi sonuçları değerlendirildi. Hastalar kolposkopi endikasyonlarına göre klinik şüpheli serviks, hrHPV DNA pozitifliği ve anormal sitoloji olarak gruplandırıldı. İstatiksel analizler için SPSS 20.0 (Statisticak Package for Social Sciences) istatistik paket programı kullanıldı. Normalite ve homojenite analizleri Kolmogorov-Simirnov ve Levene's testleri ile yapıldı. Yaş ve parite bulgularının ortalama ve standart sapma değerlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı istatistik yapıldı. Kategorik verilerin gruplar arası dağılımını incelemek amacıyla ise Ki-kare testi kullanıldı. Tüm veriler değerlendirilirken %95 güven aralığı ve p=0.05 anlamlılık düzeyi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki 3 grubun yaş ve parite dağılımı benzerdi. Klinik şüpheli serviks nedeniyle kolposkopik biyopsiye yönlendirilen 174 hastanın %60'ında CIN1 ve üzeri servikal premalign/malign lezyon tespit ettik. Bu hastaların %10'unda da malignite saptadık. Klinik şüpheli serviksi olup, 65 yaş üzeri olan 30 hastanın da yarıdan fazlasında servikal displazi mevcuttu. Klinik şüpheli serviks, HPV DNA pozitifliği ve anormal sitolojinin sırasıyla duyarlılıkları; %43, %80, %37, özgüllükleri; %53, %49, %73, doğrulukları; %47, %67, %51, pozitif prediktif değerleri; %60, %68, %69, negatif prediktif değerleri; %36, %64, %42 tespit edildi. Ayrıca 392 hasta içerisinde 11 hastaya sadece endoservikal küretaj (ECC) ile premalign/malign lezyon tanısını koyduk. Sonuç: Klinik şüpheli serviks, servikal premalign ve malign lezyonları tespit etmede tarama testlerine benzer oranda, önemli bir kolposkopi endikasyonudur. 65 yaş ve üzerinde klinik şüpheli serviks endikasyonu ile yapılan kolposkopi sonuçları, servikal kanser taramasının 65 yaş üzerinde de devam etmesi gerektiğini düşündürmektedir. Ayrıca çalışma sonuçlarımıza göre bazı CIN1 ve üzeri lezyonlar sadece endoservikal küretaj ile saptanabildiğinden postmenopozal hastalarda kolposkopik prosedüre ek olarak ECC'nin de yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aim to detect premalignant/malignant lesions of clinically suspicious cervix, independent of cervical cytology and HPV-DNA testing results in postmenopausal women Materials and Methods: Patients who underwent colposcopic biopsy due to clinically suspicious cervix in postmenopausal period, who applied to the Health Sciences University Bağcılar Training and Research Hospital Gynecology Outpatient Clinic were included in our study. Colposcopic examination results of 392 postmanopausal patients were evaluated within the scope of the study. Participants' age, parity, menopause status,cytology and HPV-DNA results, colposcopy results and colpoccopy guided biopsy results were evaluated. For statistical analysis, SPSS (Statisticak Package for Social Sciences) statistical program was used. Normality and homogeneity analyzes were performed with Kolmogorov-Smirnov and Levene's tests. Descriptive statistics were used to determine the mean and standard deviation values of age and parity findings. Chi-square test was used to examine the distribution of categorical data between groups. While evaluating all data, 95% confidence interval and p=0.05 significance level were applied. Results: Age and parity distribution of the 3 groups in our study was similar. We detected CIN1 and higher level of cervical premalignant/malignant lesions in 60% of 174 patients who were referred for colposcopic biopsy due to clinically suspicious cervix. We found malignancy in 10% of these patients. Cervical dysplasia was present in more than half of 30 patients over 65 years of age who had clinically suspicious cervix. The sensitivities' of clinically suspicious cervix, HPV DNA positivity and abnormal cytology, respectively; 43%, 80%, 37%, specificities; 53%, 49%, 73% accuracy; 47%, 67%, 51% positive predictive values ; 60%, 68%, 69%, negative predictive values; 36%, 64%, 42% were detected. In addition, we diagnosed 11 patients with premalignant/malignant lesions only by endocervical curettage (ECC) out of 392 patients. Conclusin: Clinically suspicious cervix is an important indication for colposcopy, similar to screening tests, in detecting cervical premalignant and malignant lesions. The results of colposcopy performed with clinically suspicious cervix indication for 65 years and older suggest that cervical cancer screening should continue over 65 years of age. In addition, according to our study results, we think that ECC should be performed in addition to the colposcopic procedure in postmenopausal patients, since some lesions of CIN1 and above can only be detected by endocervical curettage.