Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus taksonunun bazı biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Investigation of some biological activities of Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus
- Tez No: 713020
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCİHAN HACIOĞLU DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus, Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivite, Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus, Antimicrobial, Antibiofilm, Antioxidant activity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus bitki türüne ait dört farklı ekstraktın antimikrobiyal, antibiyofilm ve antioksidan aktivitelerinin ortaya konmasına çalışılmıştır. P. terebinthus L. subsp. terebinthus bitkisi, Acinetobacter baumanni ATCC 19606 ve Staphylococcus aureus ATCC 25923 bakterilerine karşı mukayese antibiyotiği penisilinden daha yüksek antibakteriyel aktivite göstermiştir. Antibiyotik kombinasyonu sonucunda ekstraktlar ile ampisilin ve polimiksin B arasında antagonistik ilişki saptanırken; zamana bağlı öldürme testinde, 24 saat sonunda mikrobisidal etki elde edilmiştir. En yüksek antibiyofilm aktivite aseton ekstresinde A. baumannii ATCC 19606'a karşı saptanmıştır. Ayrıca en yüksek antioksidan aktivite ekstraktın etil asetat ve aseton olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research antimicrobial, antibiofilm and antioxidant activities of four different extracts belonging to Pistacia terebinthus L. subsp. terebinthus were tried to be revealed. P. terebinthus L. subsp. terebinthus plant showed a higher antibacterial activity than the comparative antibiotic penicillin against Acinetobacter baumanni ATCC 19606 and Staphylococcus aureus ATCC 25923 bacteria. As a result of the antibiotic combination, antagonistic relationship between extracts and ampicillin and polymyxin B was detected; in the time-dependent killing test, microbicidal effect was obtained after 24 hours. The highest antibiofilm activity was obtained from the acetone extract against A. baumannii ATCC 19606. In addition, the highest antioxidant activity extract was determined to be ethyl acetate and acetone.