Evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumu ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marital satisfaction and business performance of married working indivuduals
- Tez No: 713078
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, iş performansı, evli ve çalışan bireyler, Marriage satisfaction, job performance, married and working individuals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumu ile iş performansı arasında anlamlı ilişkinin var olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkeni evlilik doyumu; bağımlı değişkeni ise iş performansıdır. Araştırmaya örneklem dahilinde 2021 yılında İzmir ilinde yaşayan evli ve çalışan kadın ve erkeklerden oluşan 285 kişi katılmıştır. Bu araştırmada katılımcıların evlilik doyum düzeylerini saptamak adına Tezer (1986) tarafından geliştirilen 'Evlilik Yaşamı Ölçeği'; katılımcıların iş performans düzeylerini belirlemek amacıyla Borman ve Motovidlo (1997) tarafından geliştirilen 'İş Performansı Ölçeği' kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin veri elde etmek için ' Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Araştırma hipotezleri SPSS 22 kullanılarak test edilmiştir. Çalışma kapsamında katılımcıların evlilik doyumu ile iş performansı arasında ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumu ile iş performansı arasında anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine whether there is a significant relationship between married and working individuals' marital satisfaction and job performance. Relational screening method was used in this study. The independent variable of the study was marital satisfaction; The dependent variable is job performance. Within the sample, 285 people, married and working men and women, living in Izmir in 2021, participated in the research. In this study, the 'Marriage Life Scale' developed by Tezer (1986) in order to determine the marital satisfaction levels of the participants; The 'Job Performance Scale' developed by Borman and Motovidlo (1997) was used to determine the job performance levels of the participants. A 'Personal Information Form' was used to obtain data on the demographic characteristics of the participants. Research hypotheses were tested using SPSS 22. Within the scope of the study, it was investigated whether there is a relationship between the participants' marital satisfaction and job performance. As a result of the research, it was determined that there are significant relationships between married and working individuals' marital satisfaction and job performance.