Sosyal bilgiler öğretiminde antropolojik kavramların öğrenci görüşlerine göre incelenmesi
Investigation of anthropological concepts in social sciences education according to student opinions
  1. Tez No: 713155
  2. Yazar: DİDEM ECE MAGAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Kültür, İnsan, Antropoloji, Social studies, Culture, Human, Anthropology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Kırşehir ilinde Sosyal Bilgiler dersini almış olan öğrencilere yönelik olup Antropoloji disiplini ve Sosyal Bilgiler öğretimi program içeriğinde yer alan ortak sayılabilecek kavramlar üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmenin öğretim programı ve ders programı hazırlayanlarına, akademisyenlere, öğretmenlere, öğrencilere, Antropoloji disiplininden ve kültürel aktarım yoluyla bilgi ve merak oluşturacak şekilde, Sosyal Bilgiler öğretiminde daha çok kullanılmasının katkı sağlaması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırşehir ili ilkokul ve ortaokul öğrencilerine toplam 40 öğrenci üzerinden açık uçlu form oluşturularak gerçekleştirilmiştir. Veriler elde edildikten sonra içerik analizi yöntemi ile değerlendirme yapılmıştır. Araştırma ile ilgili bulgular, maddeler halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda; Sosyal Bilgiler öğretiminde Antropoloji disiplininden ve kültürel aktarımda öğretmenlerin daha çok yararlanmalarını, öğrencilerin bilgi ve merak düzeylerini artıracak şekilde daha çok kullanılmasının öğrencilere yarar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been evaluated through the common concepts in the content of the Anthropology discipline and Social Studies teaching program for students who have taken the Social Studies course in Kırşehir. It is aimed to contribute to the use of the evaluation made more in the teaching of Social Studies from the discipline of Anthropology to the curriculum and course program preparers, academicians, teachers and students. The research was conducted with a survey study, one of the qualitative research methods. The study group of this research was carried out by creating a questionnaire on 40 students in total for primary and secondary school students in Kırşehir province in the 2020-2021 academic year. After the data were obtained, the evaluation was made with content analysis. Findings related to the research are presented as items. As a result of the research; It has been concluded that it will be beneficial for teachers to benefit more from the discipline of Anthropology in Social Studies teaching, and to use the concepts that have accumulated from past to present within the scope of cultural transfer to students, effectively and in a way that will increase their use in social life.