Cip Barajı (Elazığ) sularının sulama dönemi fizikokimyasal özelliklerinin araştırılması
Investigation of physical chemical properties of Cip Dam (Elazığ) waters in irrigation period
  1. Tez No: 713392
  2. Yazar: ERBAY DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Cip Baraj Gölü, fiziksel ve kimyasal özellikler, Water Quality, Cip Dam Lake, physical and chemical properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yapılan bu çalışmada Elazığ İli kuzeybatısında bulan Cip Baraj Gölünde su kalitesinin özeliklerini incelemek amacıyla Nisan 2017- Temmuz 2017 Sulama döneminde Cip Baraj Gölünden su numuneleri alınarak su kalitesinin fiziko-kimyasal özelliklerine bakılmıştır. Araştırma süresince alınan numunelerden sıcaklık, pH, nitrit, nitrat, sodyum, potasyum, flor, klor, sülfat, bikarbonat, iletkenlik, oksidasyon redüksiyon potansiyeli, çözünmüş oksijen ve tuzluluk arazide ve laboratuvarda yapılan spektrofotometrik analizlerle tespit edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçları“Kıta içi Su Kaynakları Sınıflarına”ve“TS 266”kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerde klor düzeyi II. sınıf su (az kirlemiş sular) kalitesine, nitrit değerinin IV. sınıf sukalitesine (çok kirlenmiş sular) sahip olduğu tespit edilmiştir. Nitrat değeri ise nisan ve mayıs aylarında I. sınıf su (yüksek kaliteli sular) kalitesine sahipken haziran ve temmuz aylarında II. sınıf su (az kirlenmiş sular) kalitesindedir. İletkenlik değeri II. sınıf su (az kirlemiş sular) kalitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Diğer parametreler açısında su kalitesi I. sınıf su (yüksek kaliteli sular) kalitesi özelliklerini taşımaktadır veya TS266'ya uygundur. Elde edilen analiz sonuçları neticesinde Cip Baraj Gölü'ndeki sularda kirliliğin olduğu tespit edilmiş olup ve dönemsel olarak arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to examine the characteristics of water quality in Cip Dam Lake located in northwest of Elazığ province, water samples were taken from Cip Dam Lake in April 2017-July 2017 period. Samples taken during the research temperature, pH, nitrite, nitrate, sodium, potassium, fluorine, chlorine, sulphate, bicarbonate, electrical conductivity, oxidation reduction potential, dissolved oxygen and salinity were determined by spectrophotometric analysis in field and laboratory. Analysis results obtained“Continent In Water Resources Classes”and“TS 266”analyzed according to the criteria. In the analysis, chlorine level II. class water quality (less polluted waters), nitrite value IV. class water quality (highly contaminated waters). Nitrate value has first class water quality (high quality water) in april and may, in june and july, II. grade water (less contaminated water) quality. Conductivity value II. class water (less polluted waters) quality. In terms of other parameters, water quality has the characteristics of Class I water (high quality water) or conforms to TS266. As a result of the analysis results, it was determined that the pollution in the waters of the Cip Dam Lake was increased periodically.