Fotovoltaik güneş enerji sistemlerinin uygulama alanları verimliliği ve maliyet analizi
Application areas efficiency and cost analysis of photovoltaic solar energy systems
  1. Tez No: 713475
  2. Yazar: GÖKHAN ÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULCELİL BUĞUTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Fotovoltaik sistemler, Güneş enerjisi ile Sulama sistemleri, Off-grid sistemler, Solar energy, Photovoltaic systems, Solar irrigation systems, Off-grid systems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Dünya ve ülkemizde fosil enerji kaynakların sürekli tükendiği ve doğaya ve insana zararlar verdiği bilinmektedir. Güneş, rüzgar, biyokütle, dalga gel-git, jeotermal, hidrolik enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları fosil enerji kaynaklarına alternatif olmakta ve zararlarını ortadan kaldırmaktadır. Bu çalışmada fotovoltaik güneş enerjisi uygulamaları olarak fotovoltaik tarımsal sulama ve off-grid sistem üzerinde bir program yazılarak; mevcut sulama sistemlerinin ve off-grid sistemlerin verimliliği, modellemesi ve maliyet hesapları yapılarak mevcut sistemlerin şebeke elektriği ve jeneratör kullanımı ile kıyaslanması yapılmış amortisman süreleri hesaplanmıştır. Fotovoltaik tarımsal sulamada ve off-grid sistemlerde ihtiyaca göre kullanılması gereken cihazların kapasiteleri hesaplanmıştır. Fotovoltaik sistemlerin elektrik şebekesi ve jeneratör kullanımına göre daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that fossil energy sources are constantly depleted in the world and in our country and cause harm to nature and people. Renewable energy sources such as sun, wind, biomass, wave tide, geothermal, hydraulic energy are alternatives to fossil energy sources and eliminate their damages. In this study, by writing a program on photovoltaic agricultural irrigation and off-grid system as photovoltaic solar energy applications; Efficiency, modeling and cost calculations of existing irrigation systems and off-grid systems have been made, and amortization periods have been calculated by comparing the existing systems with the use of mains electricity and generators. The capacities of the devices that need to be used in photovoltaic agricultural irrigation and off-grid systems have been calculated. It has been determined that photovoltaic systems are more advantageous than the use of electricity network and generator.