Ağızda karbonhidrat ve kafein çalkalama yönteminin karate sporcularında tekrarlı vuruş kuvvetine ve süresine etkisi
Effect of carbohydrate and caffeine mouth rinsing method on repetitive stroke force and duration in karate athletes
- Tez No: 713486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN RUDARLI NALÇAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güç çıktısı, Tekme gücü, Reaksiyon süresi, Power output, Stroke power, Reaction time
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Karbonhidrat (KH) ve kafein (KAF) çözeltilerini ağızda çalkalama yöntemlerinin, yorgunluğa rağmen yüksek yoğunluktaki hareketlerin aralıklı olarak gerçekleştirildiği dövüş sporlarındaki etkisi bilinmemektedir. Bu araştırma karate sporcularında KH ve KAF çözeltisini ağızda çalkalamanın tekme vuruş kuvveti ve süresi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Düzenli antrenman yapan yarışmacı 16 erkek karateci (ortalama yaş 21,6 yıl, haftalık antrenman süresi 8,4 saat, antrenman deneyimi 7,8 yıl) çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Tekrarlı, çift kör, plasebo-kontrollü ve çaprazlama tasarımındaki çalışmada, KH (%6,4 maltodekstrin), KAF (%1,2), plasebo (su) çözeltilerinin 10 sn ağızda çalkalanması ile sırasıyla bisiklet ergometresi üzerinde tekrarlı sprint testi (6sn sprint ×10 tekrar, 30sn dinlenme ile), tekme vuruşu testi (ardışık 5 kez), el reaksiyon süresi testi (ardışık 5 kez), tekme vuruşu testi (ardışık 5 kez), el reaksiyon süresi testi (ardışık 5 kez) gerçekleştirilmiştir. Kurgulanan protokoldeki testlerden elde edilen sonuçlar (zirve güç, ortalama güç, minimum güç, güçte düşüş; tekme reaksiyon süresi, kuvveti, gücü, süresi; el reaksiyon süresi) seanslar arasında karşılaştırıldığında; tekrarlı sprint testinden elde edilen en yüksek zirve güç ve ortalama güç çıktıları (W/kg) KAF seansında, en iyi tekme ve el reaksiyon süreleri (ms) testlerin 2. setinde KAF seansında elde edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, KAF ağızda çalkalama uygulamasının yüksek yoğunluktaki hareketlerin aralıklı olarak gerçekleştirildiği karate müsabakalarında yorgunluğa rağmen tekme ve el reaksiyon süresini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of carbohydrate (CHO) and caffeine (CAF) solutions rinsing in the mouth in combat sports where high-intensity movements are performed intermittently despite fatigue is unknown. This research was carried out to investigate the effects of rinsing KH and KAF solution in the mouth on stroke force and duration in karate athletes. 16 male trained karate players (average age 21.6 years, weekly training time 8.4 hours, training experience 7.8 years) voluntarily participated in the study. In a replicated, double-blind, placebo-controlled, and crossover design study, after the 10 seconds mouth rinsing of CHO (6.4% maltodextrin), CAF (1.2%), and placebo (water) solutions, repeated sprint test (6sec sprint ×10 repetitions, with 30sec rest) on a bicycle ergometer, stroke test (consecutive 5 times), hand reaction time test (consecutive 5 times), stroke test (consecutive 5 times), hand reaction time test (consecutive 5 times) were performed respectively. When the results obtained from the tests in the constructed protocol (peak power, average power, minimum power, power drop; reaction time, strength, power, time of stroke; hand reaction time) were compared between sessions. The highest peak power and average power outputs (W/kg) obtained from the repeated sprint test were obtained in the CAF session, and the best stroke and hand reaction times (ms) were obtained in the CAF session in the 2nd set of tests. The results obtained from this study suggest that CAF mouth rinsing method can improve stroke and hand reaction time despite fatigue in karate competitions where high-intensity movements are performed intermittently.