Skafoid kırığı cerrahisi uygulanan hastaların klinik, radyolojik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi
Clinical, radiological and functional evaluation of patients WHO WAS supplied with scaphhoid fracture surgery
- Tez No: 713646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skafoid kırığı, psödoartroz, sigara kullanımı, vaskülarize ve non-vaskülarize greftleme, Scaphoid Fracture, Pseudoarthrosis, Smoking, Vascularized and non-vascularized grafting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada skafoid kırığı ve psödoartrozu nedeniyle cerrahi tedavi uyguladığımız hastaların ameliyat sonrası klinik, radyolojik ve fonksiyonel durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Aralık 2015-Aralık 2020 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde skafoid kırığı ve skafoid psödoartrozu nedeniyle opere edilen ve en az 1 yıllık kontrollerine gelen 15 yaş üstü 23 hasta incelenmiştir. Hastaların kontrollerinde el bilek hareketlerine, kavrama ve pinch kuvvetlerine, Mayo skorlarına, Quick DASH skoruna, VAS değerlerine bakılmıştır. El bilek 3 yönlü grafileri, ulnar deviasyon grafileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Skafoid kırığı nedeniyle opere edilen hastaların 7'sinde (%87,5) kaynama elde edilmiştir. Psödoartroz nedeniyle greft uygulanan hastalarında 13'ünde (%92.8) kaynama elde edilmiştir. Kırık hastalarının ortalama Mayo skoru 82.5, DASH skoru 16.01, VAS 1.75 iken psödoartroz hastalarının ortalama Mayo skoru 76.67, DASH skoru 21.98, VAS 2.33 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda skafoid kırığı veya psödoartrozu nedeniyle uyguladığımız cerrahi tedavinin, hastanın her iki ekstremitesi karşılaştırıldığı zaman etkin bir tedavi yöntemi olduğunu tespit ettik. Yapılan cerrahi işleme bağlı sekonder komplikasyonların azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it was aimed to evaluate the postoperative clinical, radiological and functional status of the patients who underwent surgical treatment due to scaphoid fracture and pseudoarthrosis. Materials and Methods: Between December 2015-December 2020 Erciyes University Faculty of Medicine Orthopedics and Traumatology clinic examined 23 patients over the age of 15 who were operated for scaphoid fracture and scaphoid pseudoarthrosis and who came to their check-ups for at least 1 year. Wrist movements, grip and pinch forces, Swimsuit scores, Quick DASH score, and VAS values were examined in the controls of the patients. 3-way radiographs of the wrist and ulnar deviation radiographs were evaluated. Results: In 7 (87.5%) of the patients operated for a scaphoid fracture, a boil was obtained. A boil was obtained in 13 (92.8%) of the patients who underwent a graft due to pseudoarthrosis. The mean Mayo score of the fracture patients was 82.5, the DASH score was 16.01, and the VAS was 1.75, while the mean Mayo score of the pseudoarthrosis patients was 76.67, the DASH score was 21.98, and the VAS was 2.33. Conclusion: In our study, we found that the surgical treatment we performed for a scaphoid fracture or pseudoarthrosis was an effective treatment method when both limbs of the patient were compared. It has been observed that secondary complications due to the performed surgical procedure have decreased.