Genel cerrahi ve ameliyathane hemşireleri, genel cerrahlar ve anestezistlerin kolorektal cerrahide cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolü'nün uygulanmasına ilişkin görüşleri
The opinions of general surgery and operating room nurses, general surgeon and anesthesiologists regarding the i̇mplementation of the enhanced recovery after surgery (eras) protocol in colorectal surgery
  1. Tez No: 714289
  2. Yazar: ÖMER ŞAHİN İLYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇATAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal cerrahi, ERAS, hemşire, cerrah, anestezist, Colorectal surgery, ERAS, nurse, general surgeon, anesthetist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; genel cerrahi ve ameliyathane hemşireleri, genel cerrah ve anestezistlerin kolorektal cerrahide Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme (Enhanced Recovery After Surgery-ERAS) Protokolü'nün uygulanmasına ilişkin görüşlerini ve uygulama engellerini belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma bir üniversite hastanesi, bir eğitim ve araştırma hastanesi ile kamuya bağlı iki devlet hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini dört farklı kurumdaki genel cerrahi ve ameliyathane hemşireleri, genel cerrah ve anestezistler oluşturmuştur. Araştırma örneklemine; çalışmaya gönüllü katılan ve yazılı onayı olan 272 sağlık profesyoneli dahil edilmiştir. Veriler; FORM I-Kişisel Bilgi Formu ile FORM II- Kolorektal Cerrahide ERAS Protokolü Değerlendirme Formu aracılığıyla Mart 2020 – Temmuz 2021 tarihleri arasında yüz yüze toplanmıştır. Veriler, bilgisayar ortamında Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 24.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, yüzde ve frekans kullanılarak yapılan betimsel analizlerin yanı sıra karşılaştırmalı analizlerde normallik testleri sonrası uygun parametrik/non-parametrik testlerle (ki-kare, bağımsız gruplarda ttesti, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri kullanılarak) analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada katılımcıların %70,1'ini kadın, %55,5'ini hemşire, %23,9'unu genel cerrah ve %20,5'ini anestezistler oluşturmuştur. Katılımcıların %73,1'inin ERAS Protokolü'nü daha önce duymadığı; kliniklerinde kolorektal cerrahide ERAS Protokolü basamaklarının uygulanma durumunu yanıtlayan 11 katılımcıdan sekizinin (%72,7)“Evet”yanıtını verdiği görülmüştür. Kolorektal cerrahide ERAS Protokolü'nün ameliyat öncesi, sırası ve sonrası basamaklarının çoğunda katılımcıların protokol önerileriyle uyumlu görüş bildirmediği saptanmıştır. Ayrıca katılımcılar kolorektal cerrahide ERAS Protokolü adımlarının uygulanmasındaki engellere ilişkin sırasıyla protokolün bilinmemesi (%18,1), multidisipliner çalışma olmasından kaynaklanan sorunlar (%16,5), değişime direnç olması (%12,4) ve kurumsal desteğin yetersizliği (%11,4) şeklinde görüş bildirmişlerdir. Sonuç: Kolorektal cerrahide ERAS Protokolü'nün sağlık profesyonelleri tarafından yeterince bilinmediği, ameliyat öncesi, sırası ve sonrası uygulamalarda protokol önerileriyle uyumlu görüş bildirmedikleri ve uygulama engellerinin çok faktörlü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the opinions of general surgery and operating room nurses, general surgeons, and anesthesiologists regarding the implementation of the Enhanced Recovery after Surgery (ERAS) Protocol in colorectal surgery and the barriers to its implementation. Method: This descriptive study was conducted in a university hospital, a training and research hospital affiliated to the university, and two public hospitals. The universe of the study consisted of general surgery and operating room nurses, general surgeons and anesthesiologists in four different institutions. 272 healthcare professionals who voluntarily participated in the study and had written consent were included in the research sample. Data were collected face-to-face between March 2020 – July 2021 via FORM I-Personal Information Form and FORM II- ERAS Protocol in Colorectal Surgery Evaluation Form. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 24.0 package program in computer. Research data were tested with appropriate parametric/non-parametric tests (using chi-square, t-test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA) tests) after normality tests in comparative analyzes as well as descriptive analyzes using percentage and frequency. Results: In the study, 70.1% of the participants were women, 55.5% were nurses, 23.9% were general surgeons and 20.5% were anesthesiologists. It was observed that 73.1% of the participants had not heard of the ERAS Protocol before, and eight (72.73%) of the 11 participants who answered the application of the ERAS Protocol steps in colorectal surgery in their clinics answered as“Yes”. In colorectal surgery, it was determined that the participants did not express an opinion in line with the protocol recommendations in most of the pre-, intra- and post-operative steps of the ERAS Protocol. In addition, the participants reported the obstacles to the implementation of the ERAS Protocol steps as in colorectal surgery as the lack of knowledge of the protocol (18.13%), the problems caused by the multidisciplinary work (16.58%), the resistance to change (12.44%), and the lack of institutional support (11.40%). Conclusion: It has been determined that the ERAS Protocol in colorectal surgery is not known enough by health professionals, they do not express an opinion in line with the protocol recommendations in pre-, intra- and post-operative applications, and the barriers to implementation are multifactorial.