Biyoplastiklerin dünyada ve Türkiye'de kullanımının araştırılması
Use of bioplastics in the world and Turkey
- Tez No: 714441
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik, Yenilenebilir Materyal, Biyoplastik, Çevresel Etki, Plastic, Renewable Material, Bioplastic, Environmental Impact
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kullanılmaya elverişli ve uygun maliyetli olmalarından dolayı dünyada plastiklerin kullanım yoğunluğu oldukça fazladır. Dayanıklılıkları nedeniyle yaygın şekilde kullanılan bu materyallerin başlıca örnekleri PET (Polietilentetraftalat), PE (Polietilen), PVC (Polivinilklorür), PP (Polipropilen)'dir. Plastiklerin ütetimi için kullanılan enerjinin fossil yakıtlardan elde edilmesi sonucu atmosfere karbon, metan gibi sera etkisi yaratan baca gazları salımının artması ile iklim değişikliğine ve orman yangınlarına dolaylı olarak sebebiyet vermesi, 400-500 yıl süre bozunmadan kalarak doğaya ve çevreye zarar verme gibi çevresel etkileri geleceğimiz için dikkate alınmalıdır. Dünyada ve Türkiye'de plastiklerin alternatifi olarak kabul edilebilen biyoplastiklerin kullanım alanları ve çevresel etkileri göz önüne alınarak değerlendirilmesini ve plastiklerle karşılaştırma yapılmasını kapsayan bu bilimsel kaynak tarama çalışması; yenilenebilir materyallerden üretilen, insan sağlığına ve diğer canlılara zararlı hiçbir madde içermeyen, üç (3) ay gibi kısa sürede bozunarak toprakta gübre görevi yapabilir özelliği bulunan, çevresel etkileri az olan biyoplastiklerin plastiklerin yerine kullanılabilirliğinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Frequency of use of plastics in the world is quite high due to that they are convenient and cost-effective to use. The major examples of these materials, which are widely used due to their durability, are PET (Polyethylene-terephthalate), PE (Polyethylene), PVC (Polyvinylchloride), PP (Polypropylene). Environmental effects of plastics such as carbon release to the atmosphere, pollution of water resources, causing forest fires due to greenhouse effect should be taken into consideration for our future. Regular plastics stay in nature for 400-500 years and harm nature and the environment. However bioplastics are biologically degraded in 3 months as and act as fertilizer for the soil. Moreover they do not contain any harmful substances to human body and health. Therefore, bioplastics made from renewable materials can be seen as alternatives of plastics. The aims of this study are to evaluate bioplastics, which can be seen as an alternative to plastics in the world and in Turkey, to consider their usage areas to assess their environmental effects, and to compare comparing them with plastics.