Spor ahlakı ve spor etiği ilkelerinin İslam anlayışı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sports relevance and sports ethics in terms ofIslamic understanding
- Tez No: 714652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARBAROS SERDAR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Ahlakı, Spor Etiği, İslam Anlayışı, İslam ve Spor, Sports Ethics, Understanding of Islam, Islam and Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmanın amacı spor ahlakı ve spor etiği ilklerinin İslam anlayışı açısından değerlendirilmesidir. Spor alanında etik, ahlak ve ahlaksızlık kavramlarına İslam anlayışı perspektifi ile yaklaşılarak incelenmeye çalışılmıştır. Sporun birey, toplum, sosyal hayat, ekonomi, eğitim gibi alanlar ile ilişkisi incelenmiş ve bu alanlarla ilgili etik ve ahlaki yaklaşımları tanımlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu tanımların İslam anlayışı içerisindeki ahlak ve etik kavramları ile olan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma yapılırken literatür taraması veri toplama tekniği kullanılmıştır. Konu ile alakalı bilimsel makaleler, araştırmalar, kitap, dergi ve internet siteleri detaylıca incelenerek öncelikle sporun genel tanımına değinilmiş ardından spor ile ilişkili tüm alanlar ve ilgili etik ve ahlaki tanımlamalar değerlendirilmiş son olarak da güvenilir kaynaklar ışığında İslam anlayışı açısından ilişkisel değerlendirilmeler yapılmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sporun birey için kişilik, sağlık ve pedagojik açıdan olumlu katkılar sunduğu ve İslam anlayışı açısında bu durumun ortak bir öneme sahip olduğu anlaşılmıştır. Sporun toplumsal ve sosyal açıdan bütünleştirici ve düzenleyici gücünün İslam anlayışı açısından da önemli görüldüğü anlaşılmıştır. Spor alanı içerisinde yapılması beklenen ahlaki ve etik ilkelerin çalışmada değinilen birkaç konu dışında İslam anlayışında telkin edilen ahlak ve etik ilkeleri ile uyuştuğu anlaşılmıştır. Bu itibarla araştırması yapılan konunun tüm disiplinlerle yakından ve daha geniş bir yelpaze de araştırılıp incelenmesi ile istendik davranışların oluştuğu etik ve ahlaki bir zeminde, spor yapılmasının daha olası durduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the firsts of sports ethics and sports ethics in terms of Islamic understanding. The concepts of ethics, morality and immorality in the field of sports have been tried to be examined by approaching them from the perspective of Islamic understanding. The relationship of sports with the individual, society, social life, economy and education has been examined and it has been tried to reach the definitions of ethical and moral approaches related to these fields. The relationship of these definitions with the concepts of morality and ethics in the understanding of Islam has been tried to be revealed. In this study, literature review data collection technique was used. Scientific articles, researches, books, magazines and websites related to the subject were examined in detail, firstly the general definition of sports was mentioned, then ethical and moral definitions related to all sports-related fields were evaluated, and finally, a relational evaluation was made in the light of reliable sources in terms of Islamic understanding. As a result of the analyzes made, it has been understood that sports provide positive contributions to the individual in terms of personality, health and pedagogy and this situation has a common importance in terms of Islamic understanding. It has been understood that the integrative and regulative power of sports in social and social terms is also seen as important in terms of Islamic understanding. It has been understood that the moral and ethical principles expected to be practiced in the field of sports are compatible with the moral and ethical principles inculcated in the understanding of Islam. In this respect, it has been understood that it is more likely to do sports on an ethical and moral ground, where desired behaviors are formed, by researching and examining the researched subject closely with all disciplines and in a wider range.