Velisi ile çıkar çatışması yaşayan çocuğa kayyım atanması
Appointment of a trustee to the child who has a conflict of interest with the parent
  1. Tez No: 714651
  2. Yazar: BETÜL MELİKE GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kayyım, Temsil Kayyımı, Velayet, Çıkar Çatışması, Çocuğun Üstün Yararı, Trustee, Trustee of Representation, Custody, Conflict of Interest, Best Interests of the Child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Türk hukukunda çocukluk kişinin on sekiz yaşını dolduruncaya değin geçirdiği dönem olarak düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu'nda hangi fiil ehliyeti grubuna dahil olursa olsun çocuğun yaşı, deneyimsizliği ve bilgisizliği sebebi ile zarara uğramasını engellenmek ve üstün yararı korunmak amacı ile hukuki işlemlerde yasal temsilcisi vasıtası ile temsil edilmesi gerekli görülmüştür. Çocuğun temsilinde asıl olan velayettir. Çocuk adına tüm iş ve işlemleri yasal temsilcisi sıfatıyla velisi yerine getirir. Veli bazı hallerde velayetten kaynaklanan temsil yetkisini gereği gibi yerine getiremeyebilir. Bu halde çocuğun üstün yararının korunması amacı ile velayete kanun gereği müdahale edilmesi gerekebilir. Veli ile çocuk arasında çıkar çatışması bulunması halinde çocuğun üstün yararının korunması ve tarafsız kimse tarafından temsilinin sağlanması amacı ile çocuğa temsil kayyımı atanması kanuni bir zorunluluktur. Kayyım tayini çocuğun fiil ehliyetini etkilemeyeceği gibi velayetin kaldırılması anlamına da gelmez. Velinin velayetten kaynaklanan hak ve yetkileri kayyım tayini halinde dahi devam eder. Ancak anne baba ile çocuk arasında çıkar çatışması yaşanan hallerde, velinin temsil yetkisi çıkar çatışmasının ortaya çıktığı işe özel olarak ortadan kalkar, diğer bir anlatımla etkisizleşir. Çocuğa kayyım tayin edilmesi ile kayyımın çocuğu temsil yetkisi velinin ortadan kalkan temsil yetkisine adeta bir ikame işlevi görür. Temsil kayyımı, vesayet makamınca belirli bir işi görmek üzere tayin olunur. Kayyım, kendisine tayin olunan işi vesayet makamının talimatları doğrultusunda gerçekleştirmek ve özenli davranmakla yükümlü olup çocuğa kusuruyla vereceği zarardan sorumludur.
Özet (Çeviri)
In Turkish law, childhood is regulated as the period spent until the age of eighteen. According to Turkish Civil Code, regardless of which capacity to act the child has, it has been deemed necessary the child is represented by a legal representative in legal transactions in order to prevent the child from being harmed due to the age, inexperience and ignorance. Custody is the main component in the representation of children. The parent as the legal representative performs all acts and transactions on behalf of the child. In some cases, the parent may not be able to properly fulfill this power to represent arising from the custody. In this case, it may be necessary to intervene in the custody in compliance with the law with a view to protecting the best interests of the child. In case of a conflict of interest between the parent and the child, it is a statutory obligation to appoint a trustee of representation to the child in order to protect the best interests of the child and to ensure an impartial representation. The appointment of a trustee does not affect the child's capacity to act and does not mean the removal of the custody. The parent's rights and powers arising from the custody continue even in the event of the appointment of a trustee. However, in cases where there is a conflict of interest between the parents and the child, the parent's representation power is removed specifically for the situation in which the conflict of interest arises. In other words, this power becomes ineffective. By appointing a trustee to the child, the trustee's power to represent the child nearly acts as a substitute for the parent's representation power which has been removed. Trustee of representation is appointed by the guardianship authority in order to carry out a certain work. The trustee is obliged to execute the work assigned to him/her according to the instructions of the guardianship authority and to act with care as being responsible for the damages he/she may cause to the child by fault.