Ahmet Özer'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A study on Ahmet Özer's life, art and work's
  1. Tez No: 714796
  2. Yazar: MERVE ÖZBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Özer, Biyografi, Şair, Şiir, Ahmet Özer, Biography, Poet, Poetry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
“Ahmet Özer'in Hayatı, Sanatı, Eserleri Üzerinde Bir İnceleme”adlı bu çalışmanın amacı, edebiyatın birçok türünde eser yayımlamış Ahmet Özer'in hayatını, sanatını ve eserlerini inceleyerek edebiyat tarihindeki yerini belirlemektir. Böylelikle bilim dünyasına tanıtarak bu konuda yapılacak yeni çalışmalara kaynaklık etmek hedeflenmektedir. Ahmet Özer, öğretmenlik ve akademisyenlik yapmıştır. Bu süre boyunca değişik yayın organlarında editör, yönetici, yazar ve şair olarak bulunmuştur. Bu, onun yazın yaşamının önemli bir boyutunu oluşturur. Türk edebiyatında 1970 Kuşağı içerisinde yer alan sanatçı, yazın hayatına şiirle giriş yapmıştır. Şiirlerinde olduğu gibi düşünce ve edebiyat yazılarında da toplumsal konular üzerine eğilerek sosyalist bir düzlemde geçmiş ile günümüz arasında bağ kurmayı amaçlamıştır. Bu yolda kendisine Nâzım Hikmet, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Gülten Akın, Fakir Baykurt gibi isimleri örnek almıştır. Ahmet Özer şiir, biyografi, gezi yazısı, araştırma-inceleme, öykü, söyleşi, kent monografisi gibi pek çok türde eser ortaya koymuştur. Bu çalışmada da sanatçının biyografisi ile sanat yaşamı dışında eserlerinin tanıtımı, şiirlerinin, öykülerinin ve yazılarının değerlendirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, named“A Study on Ahmet Özer's Life, Art and Works”, is to determine his place in the history of literature by examining the life, art and works of Ahmet Özer, who has published works in many genres of literature. Thus, by introducing it to the world of science, to be a source for new studies on this subject. Ahmet Özer worked as a teacher and lecturer. During this period, he was worked as an editor, manager, writer and poet in various publications. This forms an important dimension of his literary life. The artist, who is in the 1970s Generation in Turkish literature, entered his literary life with poetry. As in his poems, he aimed to establish a link between the past and the present on a socialist platform by focusing on social issues in his thought and literary writings. In this way, he took names such as Nâzım Hikmet, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Gülten Akın and Fakir Baykurt as an example. Ahmet Özer has produced many types of works such as poetry, biography, travel writing, research-analysis, short story, interview, city monograph. In this study, the artist's biography, the introduction of his works along with of his artistic life, the evaluation of his poems, stories and writings are included.