Hasan Hüseyin Yalvaç'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A study on Hasan Hüseyin Yalvaç's life, art and works
- Tez No: 714799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasan Hüseyin Yalvaç, Sanatçı, Şair, Toplumcu Gerçekçi Şiir, Hasan Hüseyin Yalvaç, Artist, Poet, Socialist Realistic Poetry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Hasan Hüseyin Yalvaç, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının toplumcu gerçekçi sanatçılarındandır. Geniş bir sosyal çevreye sahip olduğundan Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Muzaffer İzgü, Aziz Nesin, Attilâ İlhan gibi sanatçıları tanıma fırsatını elde etmiştir. Bu isimlerle sürekli görüşmüş, onların etkisiyle toplumcu gerçekçi sanat anlayışını benimsemiş ve sürdürmüştür. Hasan Hüseyin Yalvaç'ın şiir, öykü, deneme türünde yapıtları mevcuttur. Bu çalışma Hasan Hüseyin Yalvaç'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine yapılan bir incelemeyi kapsar. Yalvaç'ın sanatı; şiir anlayışı ve şairliği, dil ve üslubuna göre incelenirken, şiirleri de muhtevasına göre çeşitli başlıklar altında irdelenmiştir. Sanatçının şiirleri yaşamında yer eden olaylar göz önünde bulundurularak ele alınmıştır. Öyküler ise materyal unsurlarına göre ele alınırken, tematik açıdan da sınıflandırılmıştır. Çalışmada Yalvaç'ın hayatı, sanatı ve eserleri bir bütün içerisinde verilmesi amaçlandığı için sanatçının yapıtlarının yanı sıra, gazete, dergi ve sanal kaynaklardan da faydalanılmıştır. Çalışmanın sonunda yazın dünyasına on üç-on dört yaşlarında giren Yalvaç'ın 1970 Toplumcu Gerçekçi kuşağı sanatçılarından biri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hasan Hüseyin Yalvaç is one of the socialist realist artists of the Turkish literature of the republican period. Since he has a wide social circle, he had the opportunity to get to know artists such as Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Muzaffer İzgü, Aziz Nesin, Attilâ İlhan. He constantly met with these names, and with their influence, he adopted and continued the socialist realist art approach. Hasan Hüseyin Yalvaç has works of poetry, short stories and essays. This study includes an analysis of Hasan Hüseyin Yalvaç's life, art and works. Yalvaç's art; While his understanding of poetry and poetry were examined according to his language and style, his poems were also examined under various titles according to their content. The poems of the artist are handled by considering the events in his life. While the stories were handled according to their material elements, they were also classified thematically. Since the aim of the study is to present Yalvaç's life, art and works as a whole, besides the artist's works, newspapers, magazines and virtual resources were also used. At the end of the study, it was determined that Yalvaç, who entered the literary world at the age of thirteen or fourteen, is one of the 1970s Socialist Realist generation artists.