The influence of manufacturing defects on structural performance of composite overwrapped pressure vessels
Üretim hatalarının kompozit sargılı basınçlı tankların yapısal performansına etkisi
  1. Tez No: 714974
  2. Yazar: KIVANÇ YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Sargılı Basınçlı Tanklar, Filaman Sarım, Gerilim Oranı, Patlama Basıncı, Üretim Hataları, Composite Overwrapped Pressure Vessels, Filament Winding, Stress Ratio, Burst Pressure, Manufacturing Defects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, kompozit sargılı basınçlı kapların üretim proseslerinde meydana gelen hataların patlama basıncına etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. İlk olarak, karbon/epoksi kompozit numunelerin çekme testi ve elyaf hacim oranı testi gibi malzeme karakterizasyon yöntemleri tamamlanmıştır. Küçük ölçekli kompozit basınçlı tank için farklı katman dizilimlerinin belirlenmesinin ardından tankların imalat ve hidrostatik patlatma testleri gerçekleştirilmiştir. Kompozit katman diziliminin dolayısıyla gerilme oranının patlama basıncı ve arıza modu üzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. Daha sonra, iki farklı katman konfigürasyonu için delaminasyon ve boşluklu sarım olmak üzere iki tip üretim hatası tanımlanmıştır. Üretim sırasında numunelere yapay delaminasyonlar yerleştirilmiş ve olgunlaşmış numuneler patlatma testine tabi tutulmuştur. Aynı şekilde filaman sarım işleminde kasıtlı olarak katmanlarda boşluklar bırakılmış ve bu boşlukların patlama basıncı ve kırılma modu üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Test sırasında alınan yüksek hızlı kamera görüntüleri ile basınçlı kapların kırılma modları gözlemlenmiştir. Son olarak, optik mikroskop ile kompozit mikroyapı ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile kırılma yüzeyleri incelenmiştir. Bu çalışma ile elde edilen deneysel ve görsel veriler değerlendirilmiş ve kompozit sargılı basınçlı tanklardaki üretim hatalarının patlama basıncı performansına etkisi küçük ölçekli kompozit tank tasarım sınırları içinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of defects that are occurred in manufacturing operations of filament wound composite overwrapped pressure vessels on burst pressure is investigated experimentally. Firstly, material characterization methods such as tensile testing and fiber volume fraction testing of carbon/epoxy composite specimens are completed. Following determining of different layer configurations for small scale composite pressure vessels, manufacturing and burst testing of vessels are accomplished. Effect of composite layer configuration hence stress ratio on burst pressure and failure mode is observed. Then, two types of manufacturing defects are defined as delamination and spaced winding for two different layer configurations. Artificial delaminations are embedded to the samples during manufacturing and cured samples are subjected to hydrostatic burst testing. Likewise, gaps were deliberately left the in layers and the effects of these gaps on burst pressure and fracture mode were observed. Fracture behavior of burst vessels are investigated via high-speed camera images taken during testing. Finally, composite microstructure via optical microscope and fracture surfaces via scanning electron microscope (SEM) are examined. Experimental and visual data obtained by this study is investigated and influence of manufacturing defects in composite overwrapped pressure vessels on burst pressure performance of vessels is evaluated within the design limits of small scale vessel.