Hipofiz adenomlu hastalarda matriks metalloproteinaz gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigation of matri̇ks metalloproteinases genepolymorphisms in patients with pituitary adenomas
- Tez No: 715369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDİN MURAT GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: hipofiz adenomu, MMP-1, MMP-12, Polimorfizm, pituitary adenoma, MMP-1, MMP-12, Polymorphism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: MMP' lerin doku rejenerasyonu, morfogenez, yara iyileşmesi ve normal gelişim evrelerindeki işlevlerine ek olarak tümörlerin hücre invazyonu, metastaz kabiliyetleri ve anjiyogenez gibi patolojik durumlarda da rolü bulunmaktadır.Bu çalışmada, hipofiz adenomlu hastalarda ve kontrol bireylerde MMP gen polimorfizmlerinin incelenmesi ile polimorfizm-hastalık ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Toplam 125 örnekte (75 hasta ve 50 kontrol) 2 polimorfizm MMP-1 (-519) VE MMP-12 (-82 A/G) (rs2276109) PCR-RFLP yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir Bulgular: Çalışılan MMP gen polimorfizmlerinin hasta ve kontrol gruptaki genotip dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçlarına göre MMP genlerinin hipofiz adenomu gelişiminde etkili olmadığı söylenebilir. .
Özet (Çeviri)
Purpose: In addition to the functions of MMPs in tissue regeneration, morphogenesis, wound healing and normal developmental stages, they also have a role in pathological conditions such as tumor cell invasion, metastasis abilities and angiogenesis. In this study, it was aimed to investigate the polymorphism-disease relationship by examining MMP gene polymorphisms in patients with pituitary adenoma and control individuals. Material and method: 2 polymorphisms MMP-1 (-519) AND MMP-12 (-82 A/G) (rs2276109) in a total of 125 samples (75 patients and 50 controls) were analyzed using the PCR-RFLP method Findings: No significant difference was found between the genotype distributions of the studied MMP gene polymorphisms in the patients and control groups (p>0.05). Conclusion: In conclusion, according to the results of this study, it can be said that MMP 1 and mmp 12 genes are not effective in the development of pituitary adenoma.