The role of credible central bank in private banks' performance in Mogadishu
Mogadişu'daki güvenilir merkez bankasının özel bankaların performanslarındaki rolü
- Tez No: 715370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR NESLİHAN TURGUTTOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, Özel Banka Performansı, Mogadişu, Central bank, private bank performance, Mogadishu
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Merkez Bankası bir ülkenin ekonomik ve finansal durağanlığından sorumlu kurumudur. Bu çalışmanın temel amacı güvenilir merkez bankasının özel bankaların performansları üzerindeki rolünü değerlendirmek ve Somali'deki güvenilir bir merkez bankası varlığına destek veren etkenleri ortaya koymaktır. Bu işlem, merkez bankası sisteminin yönetimi, güvenilirliği, bağımsızlığı, şeffaflığı ve izlenebilirliğini ayrıntılarıyla ele alarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada tarama araştırması yaklaşımı kullanılmıştır. Hedef kitle bilinmemektedir bu sebeple 40 kişiden oluşan denekler Somali'deki Dahabshiil, Salaam ve Premier Bankın üst ve orta düzey müdürlerinden oluşan kişilerden rastgele seçilmişlerdir. Sonuçlar gösteriyor ki; güvenilir bir merkez bankasının varlığına destek sağlayan faktörler, sistemin şeffaflığı ve yönetimi olduğu kadar bağımsızlığı ve izlenebilirliğini de kapsamaktadır. Fakat Somali'deki merkez bankası bu faktörlerin hepsini bünyesinde barındırmamaktadır. Böylelikle de merkez bankası Mogadişu'daki özel bankaların performanslarına önemli bir etkide bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Role of Credible Central Bank on Private Banks' Performance in Mogadishu: Atılım Üniversitesi, Master Thesis in Business Administration, Ankara, 2021 Central bank is an institution that is responsible for the financial and economic stability in a country. The main objective of the study is to examine the role of credible central bank in the private banks' performance and identify factors that contribute to the existence of a credible central bank in Somalia. This is done by elaborating the credibility, independence, accountability, transparency and governance of central banking system. In this study, a Survey Research Approach is used. Target population was unknown so that respondents are randomly selected from a sample of 40 respondents including top and middle managers across three banks in Mogadishu which are, Dahabshiil Bank, Salaam Somalia Bank and Premier Bank. The results indicate that factors that contribute to the existence of a credible central bank include independence, accountability as well as transparency and governance of the system. However, the current central bank in Somalia does not have all these factors. Thus, the central bank has no significant effect on the performance of private banks in Mogadishu.