Ardahan yöresi Damal örneğinde eski Türk inanışlarının izleri
Traces of ancient Turkish beliefs in the example of Damal district of Ardahan region
- Tez No: 715491
- Danışmanlar: DR. SELİM KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Folklore, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Kültürü, Eski Türk Dini, Eski Türk İnançları, Damal, Türkmen, Gök Tanrı, Turkish Culture, Old Turkish Religion, Old Turkish Beliefs, Damal, Turkmen, Sky god
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Tezimiz, Ardahan ili Damal yöresindeki geçmişten bugüne yaşana gelen halk dindarlığı içindeki uygulamaların eski Türk inançları ve kültürü bağlamındaki izlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmamızın konusu, sınırları, amacı, önemi ve yöntemi ele alınmıştır. Tezimizin ilk bölümünde araştırma sahamızı tanıtmak adına Damal tarihi, ekonomisi ve sosyal yönleri hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. İkinci bölümde Damal'daki Türkmen kültürü, inanç öğeleri çerçevesinde ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde karşılaştırmalı biçimde Damal yöresindeki eski Türk inançlarının yaşayan mirası örnekleriyle sunulmaya çalışmıştır. Tezin genel değerlendirme ve sonuç kısmında ise elde etmiş olduğumuz bulgular ana hatlarıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of an introduction and three parts. In the introduction part, the subject, limits, purpose, importance and method of our research are discussed. In the first part of our thesis, information was given about the history, economy and social aspects of Damal in order to introduce our research field. In the second part, the Turkmen culture in Damal is presented within the framework of belief elements. In the third chapter, it has tried to be presented with examples of the living heritage of old Turkish beliefs in the Damal region in a comparative way. In the general evaluation and conclusion part of the thesis, the findings we have obtained are evaluated in general terms.