II. Abdülhamid döneminde yapılan sosyal politika uygulamaları
II. social policy practices during the Abdulhamid era
- Tez No: 715595
- Danışmanlar: PROF. DR. SUSRAN ERKAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Tarih, Social Work, History
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, II. Abdulhamid, Darulaceze, Darulhayr-ı âli, Hamidiye Etfal Hastanesi, Socialworker, Abdulhamid II, Darulaceze, Darulhayr-ı Ali, Hamidiye Etfal Hospital
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumların oluşmasıyla birlikte ortaya çıkan ihtiyaç sahiplerine yardım etme duygusu zamanla Sosyal Hizmet kavramının doğmasına yol açmıştır. Bu araştırma da zamanla profesyonel bir hizmete dönüşen Sosyal Hizmetin Dünyada ve Türkiye de yaşanan değişim süreci belli dönüm noktaları açısından değerlendirilerek sunulmuştur. Dünyada sanayi Devrimi ve sonrasında yaşanan modernleşme süreci Osmanlı da Tanzimat Döneminde Batılılaşma adıyla hızlanmıştır. 1876 Yılında başlayan Sultan II. Abdulhamid döneminde, Batılılaşma çalışması geleneksel değerlerimiz ile Batı da ki modern kurumları kaynaştırarak ülkemize Darülaceze, Darulhayr-ı âli, Hamidiye Etfal Hastanesi gibi birçok yeni kurumun kazandırılması şeklinde yaşanmıştır. Sultan II. Abdulhamid döneminde kurulan bu kurumlar ilerleyen süreçte I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sonrası kurulan Yeni Türk Devletinin yapılanma sürecinde sosyal alanda kurulan birçok kuruma temel olan çalışmalardır. Bu araştırmada Sosyal Hizmet alanında tarihsel süreçte Dünyada yaşanan gelişmelerden bazı kesitler ile Osmanlı döneminde yaşanan gelişmeler ve Türkiye Cumhuriyeti‟ne geçiş süreci ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thefeeling of helping the needy people, which emerged with the formation of societies, led to the emergence of the concept of Social Work over time. In this research, the changeprocess of Social Work, which has turnedinto a professional service over time, in the World and in Turkey has been evaluated in terms of certain turning points. The modernization proces sexperienced during and after the Industrial Revolution in the World accelerated under the name of Westernization in the Tanzimat Period in the Ottoman Empire. During thereign of Sultan Abdulhamid II, whichstarted in 1876, Westernization work was experienced in the form of bringing many new institution stoour country by fusing our tradition alvalues with modern institutions in the West. Sultan II. Theseinstitutions, whichwereestablished in theperiod of Abdulhamid, are the work sthataret hebasis of manyin stitution sestablished in the social fieldduring the structuring process of the New TurkishState, which wase stablishe dafter the First World Warand the War of Independence. Inthisre search, somesections of the developments in the world in thehistoricalprocess in thefield of Social Work and the developments in the Ottoman periodand the transition processtothe Republic of Turkey are expressed.