Türk iş hukukunda ücretin korunması
Protection of wage in Turkish labour law
- Tez No: 715636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI NANECİ ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ücret, İşçi, İşveren, Ücretin Korunması, Ücretin Zamanında Ödenmemesi, Wage, Worker, Employer, Protection of Wage, Failure to Pay Wage on Time
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
İşçinin ve ailesinin başlıca geçim kaynağı olan ücret, iş sözleşmesinin zorunlu unsurlarından birini oluşturur. Sinallagmatik bir sözleşme olan iş sözleşmesi ile işçi, işverene bağımlı olarak iş görmeyi üstlenmekte, bunun karşılığında ise işveren, ücret ödeme borcu altına girmektedir. İşverenin iş sözleşmesinden doğan asli edimi olan ücretin, tarihsel süreç içerisinde sürekli gelişim gösterdiği görülmektedir. Zira geçmiş dönemlerden beri süregelen ücret karşılığı çalışma düzeni, günümüzde oldukça yaygınlaşarak devam etmektedir. Önceleri emeğin değeri ve karşılığı olarak görülen ücret, günümüzde toplumun her kesimini yakından ilgilendiren sosyal bir olgu haline gelmiştir. Toplum içerisindeki büyük bir kitlenin tek geçim kaynağını oluşturan ücretin, taşıdığı bu önem sebebiyle kurallara bağlanması ve hukuksal güvence altına alınması gerekmektedir. Bu kapsamda işçinin ücretinin korunmasına yönelik hükümlere, İş Hukuku mevzuatında, diğer çeşitli kanunlarda ve uluslararası belgelerde yer verildiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmamızda Türk Hukukunda yer alan, ücreti koruyucu hükümler ışığında işçi ücretinin korunması konusu incelenecek, bu konu ile örtüştüğü ölçüde uluslararası belgelere değinilecektir. İncelememizin ilk kısmında ücret kavramı tanımlandıktan sonra, ücret türleri ve ücretin tespitinde kullanılan sistemler genel hatlarıyla açıklanacaktır. İkinci bölümde, ücretin korunması kavramı üzerinde kısaca durulduktan sonra ücretin korunmasına yönelik uluslararası düzenlemeler ele alınacaktır. Üçüncü bölümde, ücretin işverenin işlemlerine karşı korunması, üçüncü kişilerin işlemlerine karşı korunması ile işçinin kendi işlemlerine karşı korunması başlıkları altında konu incelenecektir. Çalışmamızın dördüncü ve son kısmında ise ücretin korunmasına yönelik yaptırımlar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Wage which is the main source of livelihood of the worker and his/her family, is one of the mandatory elements of the employment agreement. The worker undertakes to work dependent on the employer with the Sinallagmatic employment agreement and in return, the employer is obliged to pay wages. It is seen that the wage which is the main act of the employer arising from the employment contract, has developed continuously in the historical process. Because the working order for wages which has been going on from the past continues to become widespread nowadays. Wages which were previously considered as the worthwhileness have become a social phenomenon that closely concerns all segments of society today. Due to the importance of wages which is the only source of livelihood for a large population in the society, it should be regulated and legally secured. In this context, it is observed that provisions regarding the protection of workers' wages are included in the Labor Law legislation, various other laws and international documents. In this study, the subject of the protection of workers wages in the light of wage protective provisions in Turkish Law will be examined and international documents that overlap with this subject will be mentioned. In the first part of our study, after defining the wage concept, the wage types and the systems used in determining the wage will be explained in general terms. In the second part, after examining the concept of wage protection, international regulations on wage protection will be discussed. In the third part, the subject will be examined under the headings of protection of wages against the actions of the employer, third parties and the employee. The final part of our study includes the sanctions for the protection of wages.