Kambiyo senetlerinde menfi tespit davası
Negative declaratory action in bills of exchange
  1. Tez No: 715637
  2. Yazar: CANAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Menfi Tespit Davaları, Menfi Tespit Davasında Defiler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Kambiyo Senetlerinde Menfi Tespit Davası konusu Ticaret hukuku ağırlıklı bir araştırma olarak yapılmıştır ve hakka uluşma hususunda sıkça başvurulan dava çeşitlerinden biridir. Bu nedenle tespit davaları, menfi tespit davaları ve icra hukuku açısından tespit davalarına konunun zorunluluk hissettirdiği, açıklanması faydalı olacak kapsamda değinilmiştir. Kambiyo senetleriyle borçlanan borçluların, borçlarından kurtulmak için ileri sürdükleri defiler, bu defilerin dava sebebi olarak ele alınmaları ve kambiyo senetlerinde menfi tespit davasının ispat yükümlülüğü ele alınmıştır. Defilerin incelenmesinde ise TTK esas alınarak; senet metninden anlaşılan defiler, senedin hükümsüzlüğüne ilişkin defiler ve kişisel defiler ayrımı benimsenmiştir. Son olarak ise kambiyo senetlerinde menfi tespit davasında yargılama usulü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The negative declaratory action in bills of exchange is a heavily reaserched subject in commercial law also one of the most frequently used case types in terms of acces to the right. For his reason, declaratory judgement action, negative declaratory action in terms of enforcement law and the parts of the subject that felt obligatory were discussed in a way that would be beneficial. The defences of the debtors ,who borrowed with bills of exchange, to get rid of their debts, the handling of these pleas as a cause of action, and the burden of proof of the lawsuit for negative declaratory action in bills of exchange are discussed in this study. While explaning the pleas, Turkish Commercial Law's classification were adopted which are; the ones understood from the text of deed in negotiable instruments law, the defences regarding the invalidity of deed and the personal defences. Finally judicial proccess in the case of negative declaratory action in bills of axchange have been examined in this study. Kew Words: Bills of Exchange, Negative Declaratory Action, Pleas of Negative Declaratory Action,