Danışman yeterlilik ölçeği Türkçe uyarlama çalışması
- Tez No: 715985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANIL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, yeterlilik, uyarlama, Psychological counsellor, competence, adaptation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada Danışman Yeterlilik Ölçeği Türkçe uyarlama çalışması yapılmıştır. Araştırmaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 4. Sınıf 153 öğrenci katılmıştır. 153 öğrencinin bireyle psikolojik danışma uygulamaları dersinde uygulama videoları, aday danışman ve danışanından izin alınarak yapılmıştır. Araştırma Türkçeye uyarlama çalışması olduğundan Glenn W. Lambie tarafından geliştirilen ve orijinal hali İngilizce olduğundan İngilizce-Türkçe dil bilimcisi tarafından Türkçeye çevrilmiştir, ve sonrasında psikolojik danışman alanında Yrd.Doç.Dr. görevi yapan 5 uzman tarafından uygunluğu incelenmiştir. İnceleme sonrasında gerekli yapılması uygun görülen uzman ortak görüşleri doğrultusunda düzenlenmiş ve tekrardan dil bilimci tarafından İngilizceye çevrilerek, orijinal hali ile karşılaştırılıp tekrardan Türkçeye çevrilmiştir. Tekrardan uzman 5 psikolojik danışman tarafından kontrol edilip geçerlik çalışması tamamlanmıştır. Uyarlama çalışması olarak bu araştırmada kullanılan danışman yeterlilik ölçeği, iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde danışma becerileri & terapötik koşulları adı altında, 'Sözel olmayan beceriler, teşvik ediciler, sorular, yansıtma açıklama, duyguları yansıtma, yansıtma özetleme, ileri düzeyde yansıtma, yüzleştirme, hedef belirleme, danışmanlığa odaklanma, terapötik ortamı kolaylaştırırım (empati & özen gösterme) ve terapötik ortamı kolaylaştırırım (saygı & içten samimi) belirtilen kapsamda sorulara yer verilmiştir. 2. Bölümde ise profesyonel etik, profesyonel davranış, profesyonel & kişisel sınırlar, bilgi & kuram kurallarına saygı , kayıt tutma & görev tamamlama , danışmanlık ilişkisinde çok kültürlülükte yetkinlik, duygusal stabilize ve öz kontrol , öğrenme ve gelişim motivasyonu/inisiyatif , geribildirime açık olma , esneklik & adapte olabilme ve uyumluluk & içtenlik bu belirtilen kapsamda sorulara yer verilmiştir. 1. Bölüm değerlendirmesinde katılımcılar 2 orta, 8 iyi ve 2 çok iyi yorumlanmıştır. 2. Bölümde değerlendirmesinde katılımcılar hepsi çok iyi yorumunu yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı PDR son sınıf öğrencilerin mesleğe yeterli olup olmadıklarını açıklanması adına Glenn W. Lambie tarafından oluşturulan danışma yeterlilik ölçeğinin Türkçe uyarlaması yapılarak güvenilirlik ve geçerliliğinin incelenmesidir. ii Çalışmada KKTC 'de bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 153 öğrencinin oluşturduğu katılımcılardan bireyle psikolojik danışma uygulamaları dersi kapsamında yapılan video kayıtlar danışman adayları ve dersin danışmanından izin alınarak veri toplanmıştır. Yapılan analiz çalışmalarından elde edilen bulgular, ölçeğin alt boyutlarının güvenilirlik katsayılarının 0,80 ile 0,93 değişkenlik göstermiştir. Ayrıca yapılan faktör analizi sonucunda 'Danışman Becerileri & Terapötik Koşullar' ve 'Danışmanlık Nitelikleri & Davranışları ' boyutlarını içeren 2 faktörlü yapı doğrulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre orijinal çalışmadan bir madde çıkarıldığında yapılan uyarlama çalışmasının daha uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Çıkarılan maddeden sonra uyarlama çalışmasının uygulandığı 153 psikolojik danışmanlık ve rehberlik son sınıf öğrencisinin danışma becerileri ve terapötik koşullar içeren maddelerde genel olarak beklentileri karşılar/yetkinlik gösterir düzeyde oldukları görülmüştür. Danışmanlık nitelikleri ve davranışları ile ilgili koşulları içeren maddelerde ise beklentileri aşar/yetkinlik gösterir düzeyde oldukları görülmüştür. Tüm bu bulgular yapılan uyarlama çalışmasının geçerlilik ve güvenirliliğini kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Turkish adaptation study of the Advisor Proficiency Scale was performed. 153 students attending the 4th year classes of the Psychological Guidance and Counselling department at the foundation university in the Turkish republic of Northern Cyprus participated in the study. Participants; they were selected among students who took psychological counselling courses with the individual and on a voluntary basis. The Consultant Competency Scale was used as a data collection method in this study. This scale was designed and used for the first time in Europe by Glenn W. Lambie. The original version was translated into Turkish by a linguist and examined by 5 consultants. Later, it was translated into English by a linguist and examined again, it was finally translated back to Turkish. Again, it was examined by 5 consultants who finally approved its validity. The Advisor Proficiency Scale preferred in this study is a 5-point Likert assessment scale and a 2-factor with 23 items, and the first factor is 12 items under the name of counselling skills & therapeutic conditions. reflection, confrontation, goal setting, focus on counselling, facilitate the therapeutic environment (empathy & care) and facilitate the therapeutic environment (respect & sincere sincerity) other factors are professional ethics, professional behaviour, professional & personal limits, respect for knowledge & theory rules, record keeping & task completion, multicultural competence in counselling relationship, emotional stabilization and self-control, learning and development motivation / initiative, being open to feedback, flexibility & adaptability, and compliance & sincerity consist of 23 items in total. The research is a quantitative study and a descriptive method was followed. Validity, reliability and factor analysis studies were conducted in the research. As a result of the analysis, factor loads are tabulated. According to the results of the research, it was concluded that the adaptation study was more compatible when an item was removed from the original study. It was found that 153 psychological counselling and guidance senior students, in which the adaptation study was applied after the extracted item, were generally at a level that meets the expectations / competence in the items containing counselling skills and therapeutic conditions. It was observed that the items containing the conditions related to counselling qualifications and behaviours were above the expectations / iv competence level. All these findings prove the validity and reliability of the adaptation study.