Late holocene climatic changes from lake Sülüngür and Alagöl (SW Anatolia) sediment records
Sülüngür gölü ve Alagöl sediman kayıtlarında geç holosen iklim değişimleri
  1. Tez No: 716002
  2. Yazar: MOHAMMED SAIDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paleoiklim, Geç Holosencene, Sediman Kayıtları, Muğla, Sediment Records, Late Holocene, Paleoclimate, Muğla
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dalyan, Türkiye'nin Güneybatı Anadolu'da bulunan bir kıyı lagünüdür. Havza, biyoçeşitlilik açısından zengin olup karasal ve deniz canlıları arasında bir ara geçiş olarak görünmektedir. Gravite yöntemi ile Alagöl ve Sülüngür Gölü'nden farklı noktalarda beş karot alınmıştr. Bu göllerden alınan karotlar iki eşit parçaya ayrılarak litolojik tanımlama yapılmıştır. Çevresel ve iklimsel değişimleri yorumlamak için µXRF, MSCL, duraylı oksijen ve karbon izotop analizleri yapıldı. µXRF sonuçlarından sayımı yüksek olan Ti, Mn, K, Sr, Fe ve Ca elementleri incelenerek yorumlandı. Kırıntılı girdiyi yorumlamak için manyetik duyarlılık analizi kullanılmıştır. Duyarlı oksijen ve karbon izotop analizi sonucuna bakılarak yağışlı/kurak aralıklar belirlenmiştir. Faktör analiz sonuçlardan iki element grubu bulunmuştur. Buna göre birinci grup otojenik karbonat ve ikinci grup ise detrital elementler temsil etmektedir. Sul2015_GO2 ve Sul2015_GO3 karotlarından alınan çamur ve bitki kalıntıları ile 14C yaş analizi yapılmıştır. Sul2015_GO2 karotundan yapılan radiyokarbon yaşlandırma sonuçları uzerine sediman karot yaslarini 1465 ± 30 BP and 2625 ± 30 BP arasinda bulunmustu. Sul2015_GO3 karotundan elde edilen yaşın hatalı olması nedeniyle kullanılmamıştır. Sul2015_GO2 karotuna ait yaşlar ile korelasyon yapılarak diğer karotların yaşları tespit edilmiştir. Çoklu belirteç yöntemleri (MS, µXRF ve duraylı oksijen ve karbon izotop) kullanılarak yağış/kurak iklim değişiklikleri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dalyan Basin located at the south-western Anatolia, Turkey. For this study four sediment core were retrieved in different location from both lake Alagöl and Lake Sülüngür using gravity method. Before the analysis, the retrieve samples were firstly divided into halves for lithological description, From the results of µXRF, the element Mn, Sr, Fe, Ca, K and Ti, were chosen for the interpretation of climate changes. For change in detrital input Magnetic susceptibility was used. For the change in precipitation and authigenic carbonate stable isotopes was used. From the result of factor analysis, two group of element were found. The first set was accepted as authigenic carbonate and the second set was accepted as detrital input. The result of radiocarbon dating of Sul2015_GO2 revealed two raw ages, this are, 1465 ± 30 BP and 2625 ± 30 BP. The age of the remaining sediment cores was determined by correlating with Sul2015 GO2. Change in climate were interpreted by using multiproxy result (µXRF, MS and Stable isotope).