Ekmeklik buğday çeşitlerinde (Triticum aestivum L.) farklı tohum sıklığı ve gelişme döneminde tane verimi ile ışık kullanım etkinliği arasındaki ilişkiler
The relationships between seed yield and light use efficiency in different sowing rate and development periods of bread wheat cultivars (Triticum aestivum L.)
  1. Tez No: 716060
  2. Yazar: ŞEYMANUR HİLAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bread Wheat, Sowing Frequency, Grain Yield and Yield items, physiological items 2022, vii + 78 sayfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma; 2018-2019 yetiştirme mevsiminde Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Merkezi deneme arazisi koşullarında yürütülmüştür. Denemede dört farklı ekim sıklığı (350, 450, 550 ve 600 tohum/m²) uygulamasının iki ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin (Pehlivan, Golia) verim, verim unsurları, kalite ve bazı fizyolojik özellikleri üzerine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; m2'de başak sayısı, başakta tane sayısı ve ağırlığı, 1000 tane ağırlığı ve tane verimi belirli tohum sıklığına kadar artış gösterirken, daha sonraki sıklıklarda ise azalmalar meydana gelmiştir. En yüksek tane verimi Golia çeşidinde 550 tohum/m2 tohum sıklığı uygulamasından alınırken, en düşük tane verimi 450 tohum/m2 tohum sıklığında Pehlivan çeşidinden elde edilmiştir. Işık tutumu, ışık tutum etkinliği, bayrak yaprak klorofil içeriği (spad) ve bayrak yaprak alanı özelliklerinde tohum sıklıklarına bağlı olarak bir farklılık belirlenememiş, yalnızca bayrak yaprak klorofil içeriği bakımından çeşitler farklılık göstermiştir. Bursa koşullarında yürütülen bu çalışmada; ekmeklik (Triticum aestivum L.) buğday çeşitlerinde ışık kullanım etkinliği özellikleri ile verim arasındaki ilişkiler karşılaştırılmıştır. İncelenen buğday çeşitlerinde, bitki örtüsünde tane verimi ile ışık tutumu arasında olumsuz ve önemsiz, ışık tutum etkinli ile olumlu ve önemli, bayrak yaprak klorofil içeriği (spad) arasında olumlu ve önemsiz, bayrak yaprak alanı ile olumsuz ancak önemli ilişki bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Ekmeklik Buğday, Ekim Sıklığı, Tane Verim ve Verim öğeleri, fizyolojik öğeler 2022, vii + 78 sayfa.
Özet (Çeviri)
This research; Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture Agricultural Research Center was carried out in the 2018-2019 growing season under the conditions of the trial field. In the experiment, it was aimed to determine the effects of four different sowing densities (350, 450, 550 and 600 seeds/m²) on yield, yield components, quality and some physiological characteristics of two bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars (Pehlivan, Golia). While the number of spikes per m2, the number and weight of grains per spike, 1000 grain weight and grain yield increased up to a certain seed density, there was a decrease in the later frequency. The spike length was not affected by the seed density. While the highest grain yield was obtained from the application of 550 seeds/m2 seed density in Golia variety, the lowest seed yield was obtained from Pehlivan variety with 450 seed/m2 seed density. There was no difference in light holding, light holding efficiency, flag leaf chlorophyll content (spad) and flag leaf area characteristics depending on the seed density, only the cultivars differed in terms of flag leaf chlorophyll content. In this study carried out in Bursa conditions, the relationships between light utilization efficiency and yield were compared in bread (Triticum aestivum L.) wheat varieties. In the examined wheat cultivars, negative and insignificant correlations were found between grain yield and light attitude, positive and significant relationship with light attitude effectiveness, positive and insignificant relationship between flag leaf chlorophyll content (spad), negative but significant relationship with flag leaf area.