İntrauterin inseminasyondabaşarıyı etkileyen değişkenlerin araştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Intrauterine inseminationinvestigation of variables affecting success and evaluation of results
  1. Tez No: 716382
  2. Yazar: KADİR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA MELTEM PİRİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, intrauterin inseminasyon, klomifen sitrat, ovulasyon indüksiyonu, Clomiphene citrate, Infertility, Intrauterine insemination, Ovulation induction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: İntrauterin inseminasyon (IUI), gebe kalamama şikayetiyle infertilite polikliniğine başvuran ve açıklanamayan infertilite, hafif endometriozis, hafif spermiogram bozukluğu bulunan çiftlere uygulanan ilk basamak yardımcı üreme tekniğidir. Ovulasyon indüksiyonu için uygulanan tedavilerle beraber kullanıldığında gebeliğe katkısının %10-18 gibi hiç de azımsanmayacak oranlarda olduğu bilinmektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde uygulanan IUI sonrası elde edilen gebelik oranları üzerine etkili faktörler nelerdir ve bu faktörlerin iyileştirilerek başarı oranlarımızı yükseltmek çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda; Ocak 2010 – Aralık 2019 tarihleri arasında infertilite polikliniğine başvuran ve ovulasyon indüksiyonu ile beraber IUI tedavisi uygulanan 161 çiftin 240 siklusu retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışma için kliniğimiz bünyesinde bulunan dosyalar taranarak hastaların yaş, boy ve kiloları, infertilite süreleri ve gebelik öyküleri, sigara içme durumları kaydedilmiştir. Histerosalpingografi sonuçları ve varsa laparoskopi bulguları, önceki gebelik öyküsü ve erkek partnere ait; semen hacmi, toplam spermatozoon sayısı, ileri hareketli sperm oranı, kruger değeri bilgileri değerlendirilmiştir. Bu temel bilgiler yanında IUI uygulama zamanlaması, süresi, mesane doluluğu, uterus tipi, katater yıkama, histerometri kullanımı, servikal buji kullanımı, zor transfer olup olmadığı, spermin fundusa verilme mesafesi, USG eşliğinde transfer olup olmadığı, IUI sonrası servikal kanama olup olmadığı parametreleri ve bu parametreleri etkileyen değişkenler değerlendirilmeye alınmıştır. IUI sonrası elde edilen gebelik oranları üzerine etkili faktörler literatür bilgileri ışığında incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kriterlerine uygun olan 161 çift ve 240 siklusun verileri incelenmiştir. 6 siklus; takip sırasında spontan gebelik ve 4 siklus 3'den fazla folikül gelişimi nedeniyle iptal edilmiştir. Kalan 230 siklus çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam IUI uygulanan 230 siklus içinden 23 (%10) siklusta; 12 gün sonra bakılan beta hcg sonucu yükselmiştir. iv Ovulasyon indüksiyonu protokolünde kullanılan ajanlara bakıldığında; Klomifen Sitrat (CC) 152(%66,1) siklusta, gonadotropin tedavisi 74(%32,2) siklusta, Letrozol tedavisi 4(%1,7) siklusta kullanılmıştır. Tedavilerle gebelik sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Toplam sikluslarda değerlendirilen; sosyo-demografik veriler, hormon profili, folikül sayısı, TPMSS, IUI zamanlaması, işlem sırasında zorlanma, kanama belirtisi açısından birçok parametre incelenmiş olup istatistiki olarak anlamlı fark oluşturacak ilişki saptanmamıştır. İnanıyoruz ki konu üzerinde yapılacak prospektif geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Intrauterine Insemination (IUI) is the first step assisisted reproductive technique which is applied to infertile couples who have unexplained infertility, mild endometriosis or mild spermiogram defects. When it is used with ovulation induction, its additional effect to the pregnancy is 10- 18 percent which canot be underestimated. The purpose of our study is to understand the effective factors on pregnancy rates of patients. duringIUI procedure. Sso we can improve our teqnique thus our success rate is raised. Methods: In our study; 240 cycles of 161 couples who applied to the infertility clinic between January 2010 and December 2019 and who underwent ovulation induction tith IUI procedure were analyzed. For the study, the files in our clinic were scanned and the age, height and weight of the patients, duration of infertility and gestational history, smoking status were recorded. Hysterosalpingography results and laparoscopic findings, if any, belong to the previous pregnancy history and male partner; Semen volume, total spermatozoon number, forward motile sperm rate, kruger value were evaluated. Additionally, timing of IUI, bladder fullness, uterus type, catheter washing, histerometry or hegar buji usage, difficulty of procedure, the distance of cervix to the fundus, using USG, cervical bleeding after IUI were recorded as affecting parameters in light of the literature. Results: The data of 161 couples and 240 cycles that meet the study criteria were examined. 6 cycles; spontaneous pregnancy and 4 cycles during follow-up; Canceled due to more than 3 follicle development. The remaining 230 cycles were included in the study. In 230 cycles in which IUI was applied, 23 of them (10%) cycles had beta hcg level rising after 12 days. Considering the agents used in the ovulation induction protocol; CC: 152 (66.1%) cycles Gonadotropin treatment 74 (32.2%) cycles were used. Letrozole treatment 4%) cycles vi were used. There was no statistically significant relation between these treatments and pregnancy outcomes. Conclusion: Many parameters were analyzed in terms of socio-demographic data, hormone profile, number of follicles, TPMSS, IUI timing, difficulty in the process, and signs of bleeding in this study.And no statistically significant difference was found. We believe that There is a need for prospective and comprehensive studies on this subject.