İlkokul öğrencilerinin yazma güçlüklerinin belirlenerek yazma becerilerinin geliştirilmesi
Developing writing skills by identifying the writing difficulties of primary school students
- Tez No: 716381
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ARSLAN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dördüncü Sınıf, Yazma Güçlüğü, Yazma Stratejileri, Yazı Öğretimi, Fourth Grade, Writing Difficulties, Writing Strategies, Writing Teaching
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin yazma güçlüklerini belirlemek, yazma güçlüğü olan öğrencilere yönelik eylem planları hazırlamak ve eylem planlarının öğrencilerin yazma güçlüklerini giderip gidermediğini belirlemektir. Eylem araştırması olarak tasarlanan bu araştırmada araştırmacı, uygulayıcı ve aynı zamanda araştırmayı yürütendir. Çalışma grubu; 2020-2021 eğitim öğretim yılında Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı ilkokullardan birinde öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri içerisinde yazma güçlüğü sorunu yaşayan 1'i kız ve 2'si erkek olmak üzere 3 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilerin özelliklerine göre üç ayrı eylem planı hazırlanmış olup; eylem planlarının uygulanması 10 hafta sürmüştür. Her öğrencinin gelişimi kendi içinde değerlendirilirmiştir. Araştırmada veriler; Çok Boyutlu Okunaklık Ölçeği, Yazım Hataları Formu, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, kopyalama, dikte ve serbest yazı metinleri, çalışma kâğıtları, veli ve öğrenci görüşmesi, ses kayıtları ve öğrenci dosyaları ile elde edilmiştir. Araştırmada, dördüncü sınıfta öğrenim gören üç öğrencinin yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ve bu programlara bağlı Bireyselleştirilmiş Öğretim Planları (BÖP) hazırlanmıştır. Her öğrenciye ait haftada bir olacak şekilde on ayrı ders planı hazırlanmıştır. Her bir plan iki oturumdan oluşmakla birlikte haftalık olarak ortalama 4 saati kapsayan bir sürede gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince kullanılan her araç ve yapılan her etkinlik, öğrencilerin ve öğretilecek harfin durumuna göre yeniden uyarlanmıştır. Programlar hazırlanmadan önce öğrencilerin tüm yönleri ele alınmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda öğrenciler için hazırlanmış BEP dosyalarından faydalanılmıştır. Bu dosyaların içinde öğrencilerin var olan performans düzeyleri, uzun ve kısa dönemli hedefler ve bunlara bağlı olarak hazırlanmış Bireyselleştirilmiş Öğretim Planları ve BÖP Değerlendirme Takip Formları'na yer verilmiştir. Ayrıca bu süreçte öğretmen, veli ve öğrenci görüşlerinden, öğrenci defterlerinden, yazı değerlendirme araçlarından, araştırmacı gözlemlerinden faydalanılmıştır. Daha sonra öğrenciler için hazırlanan her programda öncelikle güçlük çekilen harflerin tespiti, harf öğretimi etkinlikleri ve devamında hece, kelime ve cümle öğretimlerine yönelik etkinlikler ve stratejilere yer verilmiştir. Programlarda yer alan etkinlikler ve stratejiler uzman görüşüne ve detaylı bir literatür incelemesiyle belirlenmiştir. Araştırmada süreç değerlendirmesi yapılmış ve oluşacak her soruna ilişkin oluşturulmuş etkinliklerden faydalanılmıştır. Bu çalışma her öğrenci için yaklaşık 40 saat sürmüş olup; yaklaşık 2,5 ayda tamamlanmıştır. Uygulanan programların etkili olup olmadığını incelemek amacıyla, üç öğrencinin de uygulama sonrası yazıları değerlendiricilere göre Çok Boyutlu Okunaklık Ölçeği'ne ve Yazım Hataları Formu'na göre değerlendirilmiştir. Ayrıca ilk ve son hafta öğrenci günlüklerinin değerlendirmesine yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; her üç öğrenci için de uygulama sonrası Çok Boyutlu Okunaklık Ölçeği'nden, elde ettikleri puanlar karşılaştırıldığında, gelişim olduğu görülmektedir. Ayrıca Yazım Hataları Formu'na ve öğrenci günlüklerine göre uygulama öncesi ve sonrası değerlendirildiğinde her üç öğrencinin hem yazım hataları hem de anlam bakımından geliştiği görülmüştür. Sonuç olarak, araştırma süreci boyunca hazırlanan programlar, uygulanan yöntem, teknik ve stratejiler öğrencilerin yazma güçlüklerinin giderilmesinde olumlu katkı sağlamışlardır. Eylem araştırmasının kullanıldığı bu çalışmada, sonuçları genellenmediğinden yazma güçlüğüne yönelik farklı yöntemler uygulanarak, sonuçları araştırılabilir. Ayrıca yazma güçlüğü gösteren öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için uygulamaya dönük araştırmalar arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the writing difficulties of primary school 4th grade students, to prepare action plans for students with writing difficulties, and to determine whether the action plans solve the students' writing difficulties. In this research, which is designed as an action research, the researcher is the practitioner and at the same time the researcher. Working group; It consists of 3 students, 1 girl and 2 boys, who have writing difficulties among the 4th grade students studying in one of the primary schools in the Ayvalık district of Balikesir province in the 2020-2021 academic year. Three separate action plans have been prepared according to the writing difficulties of these students; The implementation of the action plans took 10 weeks. Each student's progress is evaluated on their own. Data in the research was obtained with Multidimensional Legibility Scale, Spelling Errors Form, Researcher and student diaries, copying, dictation and free written texts, worksheets, parent and student ınterview, audio recordings and student files. In the research, Individualized Education Program (BEP) and related to these programs Individualized Education Plans (BÖP) were prepared for the development of the writing skills of three students in the fourth grade. Ten different plans- once a week, were prepared for each student. Each plan consisted of two sessions and was carried out for an average of 4 hours per week. Every tool used and every activity performed during the research was adjusted to be adapted according to the situation of the students and the letter to be taught. Before the programs were prepared, all aspects of the students were tried to be addressed. In this context, BEP files prepared for students were used. These files include students' current performance levels, long and short-term goals, and Individualized Education Plans and BÖP Evaluation Follow-up Forms prepared accordingly. In addition, in this process, opinions of teachers, parents and students, notebooks of students, writing evaluation tools and researcher observations were used. Then, in each program prepared for the students, first of all, the identification of the letters with difficulty, the letter teaching activities, and then the activities and strategies for teaching syllables, words and sentences were included. The activities and strategies in the programs were determined by expert opinion and a detailed literature review. In the research, process evaluation was made and activities created for each problem that would arise were used. This study lasted approximately 40 hours for each student; It was completed in about 2.5 months. In order to examine whether the applied programs were effective or not, the post-application writings of all three students were evaluated according to the Multidimensional Legibility Scale and Spelling Errors Form according to the evaluators. In addition, the evaluation of the student diaries of the first and last week is included. According to the results of the research; When the scores obtained from the Multidimensional Legibility Scale are compared for all three students after the application, it is seen that there is a significant increase. In addition, when evaluated before and after the application according to the Spelling Errors Form and student diaries, it was seen that all three students improved in terms of both spelling errors and meaning. As a result, the programs prepared during the research process, the applied methods, techniques and strategies made a positive contribution to the elimination of the writing difficulties of the students. In this study, in which action research was used, the results can be investigated by applying different methods for writing difficulties, since the results are not generalized. In addition, applied research can be increased to improve the writing skills of students with writing difficulties.