The influence of rolling resistance on vehicle's performance
Yuvarlanma direncisinin araç performansına etkisi
  1. Tez No: 716545
  2. Yazar: SARA HALOUI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN HAŞİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yuvarlanma direnci, güç kaybı, tekerlek, Rolling resistance, power loss, tire
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Ekolojik problemler küresel olarak gerçek bir sorun haline geldiğinden dolayı günümüz araç piyasısında enerji tasarruflu araçlar büyük bir talep ile karşı karşıyı kalmaktadır. Kalite ve performans paremetreleri ise günümüz araçlarının diğer önemli unsurlarıdır. Lastikler günümüzde daha iyi yol tutuşuna ve hasarlara karşı daha dirençli hale gelmektedir. Ancak asıl odak noktası daha iyi enerji tasarrufu sağlamaktır. Lastiklerin, araçların yakıt ekonomisine katkısı artırmak için birçok ülke yasal düzenlemeler yapmaktadır. Araçların yakıt ekonomisinin önemi hem tüketiciler hem de hükümetler tarafından yeni bir kavram değildir. 1970 yılının ortalarından ortaya çıkan bir kavramdır. Araçların yakıt ekonomisini artırmak için birçok yöntemi mevcuttur. Araçların üstesinde gelmesi gereken yükleri azaltmak ve motor, şanzıman ve akslara güç üreten ve aktaran bileşenlerin verimliliğini artırmak yöntemlerden bazılarıdır. 1970 yılında günümüze kadar araçlara verilen önem hükümet düzenlemelerine, pazar ihtiyaçlarına, teknolojik maliyetlerine ve kapasitelerine göre dalgalanma göstermektedir. Düşük yuvarlanma direnci, her 100 km'de 0.25 litre yakıt tasarrufu sağladığında aracın yakıt tüketimine katkıda bulunmaktadır. Bu sayı düşük olabilir fakat yıllık hesaplaması yapıldığında yakıt ekonomisine etkisi görülmektedir. Yuvarlama direnci ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle sonlu elemanlar analizi ve modelleme yöntemi ile yapılmaktadır. Bu çalışmada modelleme yöntemlerinden biri olan Matlab kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy-saving vehicles are facing a huge demand in the markets as ecology has become a real issue globally. On the other hand, quality and good performance are also important aspects of today's passenger cars. Tires are becoming more resistant to damage and handle the road better. But the main focus is still being put on a better energy saving. Many government regulations were set to increase the contribution of tires to passenger vehicle fuel economy. The interest of vehicle fuel economy is not new as both consumers and government in fuel economy was galvanized during the mid-1970s. There are several ways to increase vehicle fuel economy such as reducing the loads that the vehicle must overcome and increasing the efficiency of the engine, transmission, and other components that generate and transfer power to the axles. Since the 1970s, the emphasis given to some means has fluctuated according to government`s regulations, market needs, technology cost and capabilities. Low Rolling Resistance contributes in low energy consumption as 0.25L is saved in every 100km. The number might not be so interesting but the effect is seen once the distance is calculated in an annual basis. The work related to Rolling Resistance is often based on finite elements and modelling. In this study a modelling with Matlab has been used. In this thesis, the effects of specified parameters on rolling resistance power loss have been investigated. At first the mathematical equations of temperature, tire inflation pressure, camber angle and tire radius were identified then used in a Software model plotting.