Fetüslerde nervus ulnaris'in önkoldaki musküler dallanma özelliklerinin incelenmesi
The evaluation of the muscular branching patterns of the ulnar nerve on forearm in the fetuses
  1. Tez No: 717091
  2. Yazar: ANIL TUĞÇE BAŞDERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PİRAYE KERVANCIOĞLU, PROF. DR. SALİH MURAT AKKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Fetüs, musküler dallar, nervus ulnaris, Fetus, muscular branches, ulnar nerve
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nervus ulnaris'in (NU), fetal dönemdeki anatomisi ile yetişkinlerdeki seyri, dallanma özellikleri ve varyasyonları arasındaki ilişkinin tanınması NU'nun önkoldaki anatomik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilir. Fetüs kadavralarında, NU'nun musküler dallanma özellikleri ve bu dallara ait detaylı morfometrik ölçümler ile ilgili bulgularımızı sistematik bir şekilde sunmayı amaçladık. Bu çalışma, %10'luk formaldehit solüsyonu ile fikse edilmiş, gestasyonel yaşları 19 ile 37 hafta arasında değişen 52 fetüs önkolu üzerinde gerçekleştirildi. NU'dan ayrılan musküler dalların; sayısı ile ana gövdeden çıkış sırası not edildi ve ulaştıkları kaslara göre sınıflandırılarak dallanma tiplendirmesi yapıldı. NU ve her bir dalına ait çeşitli morfometrik ölçümler yapıldı. İlgili kasları innerve etmek üzere NU'dan toplam 2-6 musküler dalın ayrıldığı tespit edildi. NU, musküler dalların sayısına göre 5 ana tipe ayrılarak sınıflandırıldı ve bu tipler, musculus flexor carpi ulnaris (FCU) ile musculus flexor digitorum profundus'a (FDP) giden dalların ana gövdeden çıkış sırasına göre 16 farklı dallanma paternine ayrıldı. Bu sinirden; iki dalın ayrıldığı patern Tip I (n=6); üç dalın ayrıldığı patern Tip II (n=18); dört dalın ayrıldığı patern Tip III (n=24); beş dalın ayrıldığı patern Tip IV (n=3); altı dalın ayrıldığı patern ise Tip V (n=1) olarak isimlendirildi. NU'nun, önkolda farklı dallanma özellikleri gösterebildiği bilgisinin, olası sinir hasarında ilgili dalın seçimi ve transferi sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla cerrahlara yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Recognition of relationship between the anatomy of ulnar nerve (UN) in fetal period and its course, branching features and variations in adults may contribute to better understanding of anatomical features of NU in forearm. We aimed to present our findings on muscular branching features of NU and detailed morphometric measurements of these branches in a systematic method in fetuses. This study was performed on 52 forearms of 10% formaline-fixed fetuses ranging from between 19 and 37 weeks of gestational age. Branches arising from UN; number and row of arising from main trunk were noted, and type of branching as classified according to muscles they reach. Various morphometric measurements of UN and each of its branches were made. We found that total of 2-6 muscular branches arise from UN to innervate related muscles. UN was classified into 5 main types according to number of branches, and these types were divided into 16 subtypes according to their distribution to related muscles. The arising from UN was named as two branches Type I (n=6); three branches Type II (n=18); four branches Type III (n=24); five branches Type IV (n=3); six branches Type V (n=1). We think that knowledge of demonstration different branching patterns of UN in forearm may help surgeons to prevent complications that may occur during selection and transfer of relevant branch in case of possible nerve damage.