Hastane kökenli pnömoni etkeni klebsiella ve acinetobacter kökenlerinde biyofilm yapımı ve antibakteriyel duyarlılığın araştırılması
Investigation of biofilm production and antibacterial susceptibility in hospital-acquired pneumonia caused by klebsiella and acinetobacter species
  1. Tez No: 717510
  2. Yazar: İLKAY NUR CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ALP ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilm, antibiyotik direnci, VAP, mortalite, Biofilm, antibiotic resistance, VIP, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Mikroorganizmaların birbirlerine ve yüzeye tutunarak oluşturdukları biyofilm yapısı bilinen enfeksiyon kliniklerinin önemli kısmından sorumludur. Tedaviye direnç ve nüks gelişimine sebep olarak hasta sonlanımını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada Ventilatör İlişkili Pnömoni (VİP) patojeni Acinetobacter spp ve Klebsiella spp suşlarının biyofilm yapabilme kapasitelerinin ve antibiyotik duyarlılığının farklı yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Ekim 2019-Haziran 2021 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Bakteriyoloji Laboratuvarı'na gönderilen trakeal sekresyon örneklerinde Acinetobacter spp veya Klebsiella spp izole edilen, Klinik Pulmoner Enfeksiyon Skoru (KPES) 6 üzerinde olan ve entübasyon ile örnek alımı arasında en az 48 saat süre olan hastalar dahil edildi. Hastaların trakeal sekresyon örneklerinden izole edilen suşların antibiyotik duyarlılığı E-test ve mikrodilüsyon yöntemiyle, biyofilm yapabilme kapasitesi String testi, Kongo Kırmızısı Agar (KKA) Yöntemi ve Tüp Metodu (TM) ve Doku Kültür Plak Metodu (DKPM) ile araştırıldı. Elde edilen sonuçlar ile yöntemlerin birbiri ile karşılaştırılması ve hastaların klinik bilgileri ile korelasyonu analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen suşlarda biyofilm oluşumu ile kolistin, meropenem ve amikasin direnç oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p=1,000, p=1,000, p=0,597). Biyofilm üretimi ile VİP epizodunun sonlanımı ve 30 günlük hasta izleminin sonlanımı açısından anlamlı ilişki saptanmadı (p=1,000, p=0,852). String testinin duyarlılığı %5,75, özgüllüğü %90,91 (p=0,001), Kongo Kırmızısı Agar Yönteminin duyarlılığı %22,99, özgüllüğü ise %90,91 (p=0,001) ve Tüp Metodunun duyarlılığı %83,91, özgüllüğü ise %0 (p=0,690) bulundu. Sonuç: Çalışmamızda VİP gelişimine sebep olan mikroorganizmalarda yüksek direnç ve biyofilm oranı saptanmıştır. Biyofilm oluşumu ile hasta sonlanımı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Biofilm structure is formed by the adhesion of microorganisms to each other and to the surface. Biofilm formation has a key role for the formation of infectious diseases. It negatively affects the outcome of illnesses via causing relapse and antibiotic resistance. This study aimed to investigate biofilm-forming characteristics and antibacterial susceptibility of two Ventilator Associated Pneumonia (VAP) pathogens including Acinetobacter spp and Klebsiella spp strains. Method: Acinetobacter spp or Klebsiella spp was isolated in the tracheal secretion samples between October 2019 and June 2021. Patients with Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS)> 6 and time of intubation > 48 hours were included. The antibacterial susceptibility of the isolated strains was investigated using E-test and microdilution method. The biofilm-forming capacity of the isolated strains was investigated by String test, Congo Red Agar (CRA) Method, Tube Method (TM) and Tissue Culture Plate Method (TCPM). Results: In the 98 samples included this study, there was no significant relationship between biofilm formation and colistin, meropenem and amikacin susceptibility. Likewise the association between biofilm production and the outcome of VAP was not statistically significant. The sensitivity of the String test is 5.75%, the specificity is 90.91% (p=0.001). The sensitivity of the Congo Red Agar Method is 22.99%, the specificity is 90.91% (p=0.001), and the sensitivity of the Tube Method is 83.91% and specificity of the Tube Method is 0% (p=0.690). Discussion: Microorganisms had high rates of biofilm production and antibiotic resistance in our study. No relationship was found between biofilm formation and clinical outcomes.