Enes b. Malik'in hayatı ve İslam tarihindeki yeri
The life of Enes bin Mâlik and his position in Islamic history
- Tez No: 717612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER DUYGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Enes b. Mâlik, İslam Tarihi, Neccâr, Hulefâ-i Raşidîn, Emeviler, Anas b. Malik, Islamic History, Neccar, Hulefa-ı Raşidin, Umayyads
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, sahabî Enes b. Mâlik'i İslam Tarihi metodları açısından ele almaktadır. Araştırma boyunca dokümantasyon ve belgesel yöntem metoduna yer verilmiştir. Klasik tarih ve hadis eserlerinden, güncel çalışmalara kadar geniş bir literatür taranmıştır. Araştırmada Enes b. Mâlik'in hayatı bir bütün olarak ele alınmış ve kronolojik sıraya riayet edilmiştir. Tezde Enes b. Mâlik'in hayatının yanı sıra başta kabilesi ve ailesi incelenerek, Hz. Peygamber ile Enes b. Mâlik arasındaki ilişki örnekler üzerinden ele alınmıştır. Enes b. Mâlik'in sâhabe ve tâbiîn nesli nezdindeki ehemmiyeti incelenmiştir. Hayatının çeşitli merhalelerindeki faaliyetleri, görevleri ve hassasiyetleri kendi rivayetleri çerçevesinde ortaya konulmuştur. Bu çalışma diğer çalışmalardan farklı olarak Enes b. Mâlik'in sadece Hâdim'ün-Nebî olduğu on seneyi değil, bütün ömrünü çok boyutlu olarak ele almaya çalışmıştır. Enes b. Mâlik'in okur-yazar olması, gözlemlerini güçlü bir şekilde aktarabilme kabiliyeti, rivayet konusundaki hassasiyeti ve yaklaşık bir asırdan uzun olan ömrü İslam Tarihi açısından onu değerli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the sahabi Enes b. Malik in terms of Islamic History methods. The documental survey method and the documentation method were used throughout the research. A wide range of literature was reviewed, from classical history and hadith works to contemporary works. In the research, the life of Enes b. Malik was investigated as a whole by considering the chronological order. In the thesis, besides Enes b. Malik's life, his tribe and family were mainly examined. The relationship between the Prophet Muhammad and Enes b. Malik was discussed through examples. The importance of Enes b. Malik in the eyes of the Sahabi and the generation of Tābi'ūn was examined. Enes b. Malik's activities, duties, and sensitivities in various aspects of his life have been revealed within the framework of his own narrations. Unlike other studies, this study has tried to consider Enes b. Malik's whole life in multidimensional terms, not just the ten years that he was a Hadim'un-Nabi but also his entire lifetime. The fact that Enes b. Malik is literate, his ability to convey his observations in a powerful way, his sensitivity to narration, and his life spanning nearly a century make his valuable in terms of Islamic History.