Türkiye'de Ak Parti dönemi yerel yönetim reformlarının hanehalkı yoksulluğu üzerine etkileri
The effects of Ak Party period local government reforms on household poverty in Turkey
- Tez No: 717794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BURHANETTİN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Hanehalkı Yoksulluğu, Ak Parti, Reform, Sosyal Politika, Local Authorities, Household Poverty, Ak Party, Reform, Social Policy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türk siyasi yaşamında yirmi yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi yoksulluk problemini her daim gündeminde bulundurmuş, seçim beyannamelerinde, parti iç tüzüğünde yoksulluk sorununu çözmeye çalışacağını belirtmiştir. Günümüz dünyasında nerdeyse tüm iktidarlarının mücadele içinde olduğu hanehalkı yoksulluğuna; Ak Parti hükümetinin uygulamış olduğu yerel yönetim reformlarının ne şekilede etki ettiği bu tez çalışmasında incelenecektir. Yerel yönetim birimleri olan il özel idaresi, belediye ve köylerin uygulanan reformlarla yoksulluk çalışmalarındaki değişim tespit edilmeye çalışılacaktır. Ak Parti'nin iktidarda kaldığı onsekiz yıl (2002-2020) TÜİK verileriyle karşılaştırmalı olaral ele alınıp yoksulluk sorunu istatistiksel veriler ışığında değerlendirilecektir. Bu çalışma yoksulluk sorununa yapılan müdahaleler, değişen ve gelişen sorunlara cevap verebilmesi açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Justice and Development Party, which has been in power for twenty years in Turkish political life, has always kept the problem of poverty on its agenda and stated that it will try to solve the problem of poverty in its election manifestos and party bylaws. In today's world, to household poverty, which almost all power struggles with; In this thesis, the effects of the local government reforms implemented by the Ak Party government will be examined. It will be tried to determine the change in poverty studies with the implemented reforms of special provincial administrations, municipalities and villages, which are local government units. The eighteen years (2002-2020) the Ak Party was in power will be handled in comparison with the data of TUIK and the poverty problem will be evaluated in the light of statistical data In this study, the interventions to the problem of poverty were examined in terms of responding to the changing and developing problems.