Sosyoekonomik seviyesi yüksek bireylerin iklim değişikliğine dair farkındalığı, vaatleri ve beklentileri: Ankara Çankaya ilçesi örneği
Awareness, promises and expectations of individuals with high socioeconomic level on climate change: Ankara Çankaya district
- Tez No: 718030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Political Science, Social Work
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Sosyal Politika, Refah, Sosyoekonomik Statüler, Eko-Sosyal Politikalar, Climate Change, Social Policy, Welfare, Socioeconomic Status, Eco-Social Policies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
İklim değişikliği özünde bir çevre sorunu olup; günümüz ekonomik sisteminin üretim ve tüketim anlayışı ve süreçlerine istinaden hem ekolojik hem de ekonomik bir kriz halini almıştır. Sosyal refahı arttırmak amacıyla ortaya çıkan sosyal politika çalışmalarının kapsamına giren iklim değişikliğinin muhtemel sonuçlarına ilişkin 'farkındalık' ve 'hazırlılık' seviyesinin yükseltilmesi toplumsal refah için büyük önem arz etmektedir. Bu tez, toplumsal refahın inşası ve gelişmesinde her bireyin iklim değişikliğinin ekolojik ve ekonomik etkileri üzerinde sorumluluk taşıdığı hakikat ve bilinciyle, bireysel düzeyde neler yapılabileceğinin araştırılması gereğinin bir düşüncesi ve ürünüdür. Ekonomik sistemlere yön veren kesimin daha ziyade sosyoekonomik seviyesi yüksek bireyler olduğu varsayıldığında; bu kesimin beklenti, davranış ve taahhütlerini göz önünde bulundurmak eko-sosyal politikaları oluştururken zaman, emek ve sermaye tasarrufu açısından mühim ve kıymetlidir. Bu bağlamda tez, iklim değişikliğinin kaynaklarını, faillerini ve mağdurlarını ele alıp, yaşanan iklim değişikliği karşısında geliştirilebilecek sosyal politikalara odaklanmaktadır. Mevzubahis odak grubu ve amaç doğrultusunda, tez çalışmasında Avrupa Yatırım Bankası'nın 2019 yılında Avrupa Birliği, ABD ve Çin'de yapmış olduğu geniş ölçekli iklim değişikliği anketi Ankara/Çankaya Bölgesinde 645 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bireylerin iklim değişikliği ile mücadele farkındalığı, beklentileri ve vaatleri detaylı bir şekilde ölçülmüştür. Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadeli çevresel risk ve tehditlerle mücadele edebilmek için ekonomik, sosyal ve çevresel dinamik ve faktörlerin birbirine eklemlendiği, interdisipliner ve multidisipliner bir yaklaşıma dayanan 'yeni refah' tanımı ve bu tanıma uygun eko-sosyal politikalar geliştirmesi gerektiği ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate change is essentially an environmental problem; It has become both an ecological and an economic crisis based on the production and consumption understanding and processes of today's economic system. Increasing the level of 'awareness' and 'preparedness' regarding the possible consequences of climate change, which is within the scope of social policy studies to increase social welfare, is of great importance for social welfare. This thesis is a thought and product of the necessity of investigating what can be done at the individual level, with the truth and awareness that each individual bears responsibility for the ecological and economic effects of climate change in the construction and development of social welfare. Assuming that the segment that directs the economic systems is rather individuals with high socioeconomic level; Considering the expectations, behaviors and commitments of this segment is important and valuable in terms of saving time, labor and capital while creating eco-social policies. In this context, the thesis focuses on the sources, perpetrators and victims of climate change and focuses on social policies that can be developed in the face of climate change. In line with the aforementioned focus group and purpose, the large-scale climate change survey conducted by the European Investment Bank in 2019 in the European Union, USA and China in the thesis study was conducted in Ankara/Çankaya Region with 645 participants. The awareness, expectations and promises of individuals to combat climate change were measured in detail. It reveals that in order to combat short, medium and longterm environmental risks and threats, Turkey needs to develop a 'new welfare' definition based on an interdisciplinary and multidisciplinary approach, in which economic, social and environmental dynamics and factors are articulated, and develop eco-social policies in line with this definition.