Yoğun bakım hemşirelerinin enteral beslenme komplikasyonlarına ilişkin hemşirelik tanılarını belirlemede etkili olan faktörler
Effective factors in determining the nursing diagnosis related to enteral nutrition complications of intensive care nurse's
  1. Tez No: 718081
  2. Yazar: SELVA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, Hemşirelik tanıları, Yoğun bakım ünitesi, Enteral nutrition, Nursing diagnoses, Intensive care unit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı; erişkin yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin, enteral beslenen hastalarda görülen sorunlar ve çözümüne ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek ve enteral olarak beslenen hastalarda beslenmeye ilişkin sorunlara yönelik koydukları hemşirelik tanılarını incelemektir. Araştırmanın örneklemini, hastanenin erişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışmakta olan 55 hemşire ve YBÜ'de enteral beslenen 181 hasta oluşturmuştur. Hemşirelerin enteral beslenmeye ilişkin koydukları hemşirelik tanılarının belirlenmesi için erişkin yoğun bakım ünitesinde geriye dönük 3 aylık süre (2020 yılı Ekim-Kasım-Aralık ayı) içerisinde yatan ve enteral yolla beslenen 181 hastanın, bakım planlarında yer alan hemşirelik tanıları incelenmiştir. Hemşirelerin enteral beslenme komplikasyonları ve çözümüne ilişkin bilgi puan ortalaması ve SS 74,84±16,94 olarak hesaplanmış ve bilgi düzeylerinin iyi olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin mesleki (r=0,288, p=0,033) ve yoğun bakım ünitesindeki deneyim süresi ile bilgi puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,418, p=0,001). Erişkin YBÜ'de enteral olarak beslenen hastalara beslenme ile ilişkili olduğu belirlenen toplam 5606 hemşirelik tanısı konulduğu tespit edilmiş ve bu tanıların %54,7'sinin Aspirasyon Riski, %41,2'sinin Oral Mukoz Membranda Bozulma Riski tanısı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin enteral beslenen hastalarda gelişen kompikasyonlar ve çözüm önerilerine ilişkin bilgi düzeyleri iyi olmakla birlikte hastalara koydukları hemşirelik tanılarının yeterli olmadığı, tanıyı belirlemede temel olan tanımlayıcı verilerin kayıtlarda yer almadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin EB müdahaleleri hakkında bilgi ve müdahalelerinin gözlemlendiği araştırmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of knowledge of nurses working in the adult intensive care unit about the problems and solutions in enteral fed patients and to examine the nursing diagnoses they put for nutritional problems in enteral fed patients. The sample of the study consisted of 55 nurses working in the adult intensive care units of the hospital and 181 patients who were fed enterally in the ICU. In order to determine the nursing diagnoses made by nurses regarding enteral nutrition, the nursing diagnoses of 181 patients who were hospitalized in the adult intensive care unit in a retrospective 3-month period (October-November-December 2020) and were fed enterally were examined. The mean knowledge score of the nurses about the complications of enteral nutrition and its solution was calculated as 74.84±16.94 and it was determined that their level of knowledge was good. A statistically significant positive correlation was found between the nurses' professional (r=0.288, p=0.033) and the duration of experience in the intensive care unit and their knowledge score averages (r=0.418, p=0.001). It was determined that a total of 5606 nursing diagnoses were made in adult ICU patients who were fed enterally, and 54.7% of these diagnoses had Aspiration Risk, 41.2% Oral Mucous Membrane Deterioration. As a result, it was determined that although the nurses' level of knowledge about the complications and solution suggestions in enteral fed patients was good, the nursing diagnoses they gave to the patients were not sufficient and the descriptive data that were the basis for determining the diagnosis were not included in the records. It is recommended to conduct studies in which nurses' knowledge and interventions about EN practices are observed.