Çocuk diş hekimlerinin diş renklenmeleri hakkında bilgilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pediatric dentists' knowledge about tooth discoloration
- Tez No: 718263
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN AKSU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Çocuk diş hekimi, Diş renklenmeleri, Knowledge, Pediatric dentist, Tooth discoloration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu tez araştırmasında çocuk diş hekimlerinin diş renklenmeleri hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Mart 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan araştırmamıza Türkiye'de çalışan çocuk diş hekimleri dahil edildi. Sosyodemografik özellikler, bilgi düzeyi ve klinik yaklaşımları değerlendirmek üzere toplam 33 soru içeren anket formu çevrimiçi (internet ortamında-online) yöntem ile uygulandı. Elde edilen veriler, IBM SPSS 22 (IBM Corp, Armonk, NY) programı ile analiz edildi. Bulgular: Anket soruları 114'ü kadın 15'i erkek olmak üzere toplam 129 çocuk diş hekimi tarafından tamamlandı. Katılımcıların çoğunluğunu 23-30 yaş arasında ve özel muayenehane/klinik/hastanede çalışanlar oluşturuyordu. Araştırmamıza katılan çocuk diş hekimlerinin ortalama bilgi düzeyinin 100 üzerinden 54.1±12.23(orta düzey) olduğu tespit edildi. Cinsiyet, yaş, çalışılan kurum, mesleki tecrübe ve uzmanlık tecrübesi ile bilgi düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Çocuk diş hekimlerinin, diş renklenmelerinin nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi düzeylerinin arttırılmasına yönelik uzmanlık eğitimi sırasında ve sonrasında programların oluşturulmasının faydalı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the knowledge of pediatric dentists about tooth discoloration. Material and Method: Pediatric dentists working in Turkey were included in our research conducted between March 2021 and December 2021. In order to evaluate sociodemographic characteristics, level of knowledge and clinical approaches, a questionnaire containing a total of 33 questions was applied using the online method. The obtained data were analyzed with the IBM SPSS 22 (IBM Corp, Armonk, NY) program. Results: The survey was completed by a total of 129 pediatric dentists, 114 of whom were female and 15 were male. The majority of the participants were between the ages of 23-30 and those working in private practice/clinic/hospital. It was determined that the average level of knowledge of the pediatric dentists participating in our study was 54.1±12.23 out of 100. No statistically significant difference was found between gender, age, institution, professional experience and expertise, and level of knowledge. Conclusion: It was thought that it would be beneficial to create training programs for pediatric dentists during and after dental specialty education to increase the level of knowledge about the causes and treatments of tooth.