COVID-19 tanısı bulunan hastalarda plazma PAI-1 düzeyinin hastalık prognozu üzerine etkisi
The effect of serum PAI-1 levels on the prognosis of patients with COVID-19
- Tez No: 718272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-CoV-2, Plasminogen Activator Inhibitor-1 (PAI-1)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
COVID-19 Tanısı Bulunan Hastalarda Plazma PAI-1 Düzeyinin Hastalık Prognozu Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Çin'in Wuhan şehrinde Aralık 2019'da etyolojisi belli olmayan pnömoni olguları bildirilmiş, pnömoni etkeni SARS-CoV'a benzerliğinden ötürü SARS-CoV-2 olarak adlandırılmıştır. SARS-CoV-2'nin etken olduğu enfeksiyona COVID-19 ismi verilmiştir. SARS-CoV-2 virüsü dünya genelinde hızla yayılmış ve DSÖ tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilmiştir. COVID-19 küresel sağlık için tehdit oluşturan önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalık asemptomatik enfeksiyondan, ARDS, çoklu organ yetmezliği ve ölüm tablosuna kadar geniş bir klinik seyir göstermektedir. Şiddetli COVID-19'da koagülasyon sisteminin aktif olduğu ve hastalıkta koagülasyon belirteçlerinin önemli bir prognostik öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle fibrinolitik sistemin esas inhibitörü olan PAI-1 molekülünün plazmada ölçümünün hastalık şiddetini belirlemede destekleyici bir parametre olabileceğini düşünmekteyiz. Bununla birlikte literatür incelemesi yapıldığında Covid-19'da hastalık şiddeti ve PAI-1 arasındaki ilişkiyi ele alan yeteri kadar çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda temel amaç; Covid-19 tanısı alan hastalarda plazma PAI-1 düzeyinin hastalık şiddeti ve mortalite üzerindeki etkisini saptamak, bu konular hakkında bilgi düzeylerini arttıracak çalışmalara katkı sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Dahiliye Kliniği'nde yatarak takip edilen, Sağlık Bakanlığı COVID-19 Tanı Rehberi doğrultusunda RT-PCR ile doğrulanmış kesin COVID 19 tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Dahiliye kliniğinde yatan hastalar prospektif olarak taranmış ve uygun olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm vakaların laboratuvar ve görüntüleme tetkik parametreleri kaydedilmiştir. Hastaların plazma PAI-1 molekülü ELISA yöntemi ile değerlendirilerek bulgular ng/ml cinsinden belirtilmiştir. Hastalar klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularına göre hafif pnömoni ve ağır pnömoni olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Yüksek plazma PAI-1 düzeyinin ağır pnömoni ile ilişkisini belirlemek için tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya hafif pnömoni grubunda 42, ağır pnömoni grubunda 46 olmak üzere toplam 88 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 55,5±16,2 yıl (aralık: 20-88 yıl) ve %68,2'si erkek (n:60) cinsiyetten oluşmaktaydı. Ağır pnömoni hastalarında ortalama PAI-1 düzeyi 72,1 ng/mL iken, hafif pnömoni hastalarında ise ortalama PAI-1 düzeyi 64,1 ng/mL'dir ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,005). Çok değişkenli regresyon analizinde, yüksek plazma PAI-1 düzeyi ağır pnömoni için bağımsız prediktör olarak bulunmuştur (OR: 1,073; GA: 1,003-1,147; p=0.040). PAI-1 için ağır pnömonide kestirim değeri 65,8 ng/mL olarak alındığında duyarlılık %52,2 ve özgüllük %78,6'dır. PAI-1>65,8 ng/mL olanlar PAI-1
Özet (Çeviri)
The Effect of Serum PAI-1 Levels on The Prognosis of Patients with COVID-19 Objective: In December 2019, pneumonia cases of unknown origin was reported from Wuhan, China. The pathogen was named SARS-CoV-2 because of the resemblance of SARS-CoV. The infection caused by SARS-CoV-2 is named COVID-19. The virus spread rapidly to whole world and declared by WHO as pandemia on March 11, 2020. It's on important infectious disease which threatens the global health. Disease prognosis can vary from asymptomatic infection to ARDS, multiple organ failure and death. In severe COVID-19 cases it's known that the coagulation system is active and the indicators of coagulation has an important prognostic value. Consequently, we hypothesize that the measurement of serum PAI-1, inhibitor of fibrinolysis, may be parameter of the severity of the disease. As to that in the examination of literature; not enough studies were found about the relevance of the COVID-19 severity and PAI-1. The very reason of our study is to determine the effect of serum PAI-1 levels on severity of disease and mortality; and make a contribution for the studies which will improve the knowledge of this issue. Material and Methods: The patients who followed up in the Internal Medicine Clinic of Health Sciences University Ankara City Hospital and who were diagnosed with definite COVID 19 confirmed by RT-PCR in line with the COVID-19 Diagnosis Guideline of the Ministry of Health were included in the study. The patients hospitalized in the department of internal medicine were scanned and eligible ones were included. The laboratory and imaging results of all cases were recorded. Serum PAI-1 level of patients were studied by ELISA method and the results are saved as ng/mL. The patients were divided in two groups as mild and severe pneumoniae acccording to the clinical course, laboratory results and the imaging findings. Univariate and multivariate logistic regression analysis is performed to determine the relevance between severe pneumoniae and serum PAI-1 level. Results: We included 42 patients to mild pneumoniae group and 46 patients to severe pneumoniae group with a total of 88 patients. The average age of patients was 55,5±16,2 years (range:20-88 years) and %68,2 was male (n:60). In the group of severe pneumoniae the average of PAI-1 level was 72,1 ng/mL and 64,1 ng/mL in the mild pneumoniae group which is statistically significant (p=0,005). In the multivariate regression analysis high level of serum PAI-1 is found as on independent risk factor of severe pneumoniae (OR: 1,073; CI: 1,003-1,147; p=0.040). The cut off value of PAI-1 for severe pneumoniae was determined as 65,8 ng/mL with %52,2 sensitivity and a specificity of %78,6. The patients whose PAI-1 levels were over 65,8 ng/mL were found to have 4,646 times of increased risk of severe pneumoniae compared to the ones who had PAI-1 lower than 65,8 ng/mL (OR: 4,646; CI: 1,186-18,202; p=0.027). In patients with severe pneumoniae it was also found that the PAI-1 level was positively correlated with the levels of ALP (r= 0,290; p=0,050), urea (r=0,410; p=0,005), neutrophil (r=0,310; p=0,036), and D-Dimer (r=0,321; p=0,030). Conclusion: In this study, we found out the serum level of PAI-1 was higher in patients with severe pneumoniae than the ones with mild pneumoniae, and so that it is an independent risk factor for severe pneumoniae. We think these findings have an importance due to showing PAI-1 as a useful marker for predicting the prognosis of COVID-19.