Lüks tüketim ürünlerinin tüketici satın alma niyetine etkisi: (Y Kuşağı üzerine bir uygulama)
Luxurious consumption the effect of its products on consumer purchase intention: An application on Generation Y
  1. Tez No: 718448
  2. Yazar: SEVİL KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET SAĞTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: lüks tüketim, lüks değer algısı, y kuşağı, satın alma, luxury consumption, perception of luxury value, generation y, purchasing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Lüks pazarı son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok hızlı bir şekilde büyümektedir. Geçmişten günümüze bakıldığında lüks algısı küreselleşmenin ve rekabetin amansız bir şekilde artmasıyla yerini deneyimsel lüks duyarlılığa bırakmıştır. Bugün en sağlıklı dönemini yaşadığı düşünülen lüks olgusunun 'Değer' kavramı üzerinde durulmaktadır. Her dönemin kodlanmış kültürel olguları ve davranış kalıpları bulunmaktadır. Bunları anlamak ve yorumlamak için bu dönemlerin kuşaklar üzerinden ele alıp değerlendirmek daha anlamlı olacaktır. Bu sebeple yapılan çalışma 1981-2000 doğumlu tüketici grubunda olan Y kuşağının lüks değer algıları, satın alma niyetleri, tüketime yönelik genel eğilimleri ve lüks kavramının Y kuşağı için ifade ettiği anlamları araştırmak için tasarlanmıştır. Kolayda örneklem metodu ile 371 kişiye online anket yapılarak çalışma tamamlanmıştır. Elde edilen verilen SPSS 24 paket programı aracılığıyla yapılmış olup gerekli analizler bulgular bölümünde açıklanmıştır. Elde edilen verilerden hareketle lüks değer algısının finansal boyutu, kişisel boyutu ve sosyal boyutu ile satın alma niyeti arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir. Fakat lüks değer boyutunun fonksiyonel boyutu ile satın alma niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca çalışmaya katılan Y kuşağının büyük çoğunluğu toplumun daha fazla tüketme eğiliminde olduklarını ve lüks tüketime yönelik eğilimin fazla olduğunu ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The luxury market has been growing rapidly in developed and developing countries in recent years.From the past to the present, the perception of luxury has left its place to the experiential luxury sensitivity with the relentless increase in globalization and competition. The concept of 'Value' of the luxury phenomenon, which is thought to be in its healthiest period today, is emphasized.Each era has coded cultural facts and behavioral patterns. In order to understand and interpret these, it will be more meaningful to consider and evaluate these periods over generations.For this reason, the study was designed to investigate the luxury value perceptions, purchase intentions, general tendencies towards consumption and the meanings of the concept of luxury for the Y generation, who are in the consumer group born in 1981-2001.The study was completed by conducting an online survey of 371 people with the convenience sampling method. The data obtained were made through the SPSS 24 package program and the necessary analyzes were explained in the findings section. Based on the data obtained, a significant relationship was obtained between the financial dimension, personal dimension and social dimension of luxury value perception and purchase intention.However, no significant relationship was found between the functional dimension of the luxury value dimension and the purchase intention. In addition, the majority of the Y generation participating in the study stated that the society tends to consume more and the tendency towards luxury consumption is high.