Doküman yönetim sistemi hakkında okul yöneticilerinin görüşleri, sorunlar ve çözüm önerileri
Views of school managers about the document management system, problems and solution suggestions
- Tez No: 718477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yönetimi, Okul Yöneticisi, Belge Yönetimi, Doküman Yönetim Sistemi, School Management, School Manager, Document Management, Document Management System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma Millî Eğitim Bakanlığı'nda kullanılan Doküman Yönetim Sistemi (DYS)'nin okul yöneticilerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile 2020-2021 eğitim öğretim yılı sonunda toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim – öğretim yılı ile 2021-2022 eğitim – öğretim yılları arasında Nevşehir ili Kozaklı ilçesinde görev yapan 23 erkek, 2 kadın olmak üzere toplam 25 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Verilerin analizi betimsel analiz yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularında; okul yöneticilerinin genel anlamda DYS hakkında olumlu görüş bildirdiği buna karşın DYS kullanımında bazı sorunlarla karşılaşıldığı; bununla birlikte okul yöneticilerinin DYS'nin geliştirilmesi gerektiği yönünde görüşlerinin olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin büyük çoğunluğunun DYS'nin teknolojisini ve ara yüzünü yeterli bulduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Okul yöneticilerinin DYS'nin etkililiği konusunda çoklu avantajlarına dikkat çektiği görülmektedir. DYS'nin kullanımında karşılaşılan sorunların dış kaynaklı sorunlar olduğunu savunan okul yöneticilerinin sayısının oldukça fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. DYS'nin kalite ve verimliliğinin geliştirilmesi konusunda okul yöneticileri yazılıma yönelik iyileştirmeler yapılması gerektiği görüşüne odaklanmışlardır. DYS'nin kullanıcı eğitimleri konusunda okul yöneticilerinin bireysel çabaların önemi ile kapsamlı eğitimin gerekliliği görüşlerine aynı oranda görüş bildirdikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan okul yöneticilerinin DYS hakkındaki görüşlerinden hareketle büyük çoğunluğunun DYS konusunda“ilgili kullanıcı”profiline sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to evaluate the Document Management System (DYS) used in the Ministry of National Education according to the opinions of school administrators. The research was carried out using the phenomenology design, which is one of the qualitative research methods. The data were collected at the end of the 2020-2021 academic year with a semi-structured interview form. The study group of the research consists of 25 school administrators, 23 male and 2 female, working in Kozaklı district of Nevşehir province between the 2020-2021 academic year and the 2021-2022 academic year. The analysis of the data was made using the descriptive analysis method. In the research findings; It is seen that school administrators have generally positive opinions about DYS, however, some problems are encountered in the use of DYS, and school administrators have opinions that DYS should be improved. As a result of the research, it was concluded that the majority of school administrators found the technology and interface of DYS sufficient. It is seen that school administrators draw attention to the multiple advantages of DYS regarding its effectiveness. It was concluded that the number of school administrators who argued that the problems encountered in the use of DYS are external problems. In order to improve the quality and efficiency of DYS, school administrators focused on the idea that software improvements should be made. It was concluded that the school administrators expressed their views on the importance of individual efforts and the necessity of comprehensive education at the same rate on user training of DYS. As a result of the research, it was concluded that the majority of the school administrators who participated in the research had a“relevant user”profile on DYS.