Gevşek zeminlerden oluşmuş heyelan riski bulunan şevlerin tasarımı ve projelendirilmesi üzerine bir vaka analizi
A case study on the design and projecting of slopes with landslide risk formed from loose soils
  1. Tez No: 718878
  2. Yazar: BURAK SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev stabilitesi, gevşek zemin, heyelan, zemin iyileştirmesi, limit denge yöntemi, sonlu elemanlar yöntemi, sonlu farklar yöntemi, Slope stability, loose soil, landslide, soil improvement, limit equilibrium method, finite element method, finite diffirence method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tezde gevşek zeminlerden oluşmuş heyelan riski bulunan şevlerin tasarımı ve projelendirilmesi üzerine çalışılmıştır. Konuya uygun seçilen vaka analizinde güvenlik ve ekonomi faktörleri göz önüne alınarak şev probleminin optimum çözüm yöntemleri araştırılmıştır. Çalışmada ele alınan vaka analizindeki şev zemininin“Isparta Ofiyolit Karmaşığı”içerikli malzemeden meydana gelmesi, önceden birçok kütle hareketine maruz kalmış olması, yüksek bir şev olması, yakın bölgesinde fay kırığı olması ve şevin topuk bölgesinde yapılacak temel kazıları şevin stabilitesini zorlayıcı etmenler arasındadır. Literatür çalışmaları ve araziyle ilgili geçmişte hazırlanan zemin raporları dahilinde şevin tasarımı ve projelendirilmesi sağlanmıştır. Şevin projelendirilmesinde yük kaldırılması ve palyelendirme, yüzeysel drenaj, fore kazık, istinat duvar ve bitkilendirme çalışmaları yapılmıştır. Bu iyileştirme çalışmalarının şev üzerindeki etkilerinin incelenmesinde limit denge yöntemi, sonlu elemanlar yöntemi ve sonlu farklar yönteminden faydalanılmıştır. Her üç yöntemin güvenlik sayılarının yakın sonuçlar vermesiyle hesaplamalar doğrulanmıştır. Ayrıca arazide projenin başarılı biçimde uygulanması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been studied on the design and design of slopes with landslide risk formed from loose soils. In the case analysis chosen according to the subject, optimum solution methods of the slope problem were investigated by considering the safety and economy factors. The slope soils in the case analysis discussed in the study consists of“Isparta Ophiolite Complex”-containing material, it has been exposed to many mass movements before, it is a high slope, there is a fault fracture in the close region and the foundation excavations to be made in the heel region of the slope are among the factors that compel the stability of the slope. The slope was designed and projected within the framework of the literature studies and the ground reports prepared in the past regarding the land. In the design of the slope, load removal and paling, surface drainage, bored piles, retaining walls and planting works were carried out. Limit equilibrium method, finite element method and finite difference method were used to examine the effects of these improvement works on the slope. Calculations were confirmed as the safety numbers of all three methods gave close results. In addition, the successful implementation of the project in the field was ensured.