Kültürel mirasın korunması bağlamında Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev yetkileri
Duties of law enforcement forces in Turkey and Italy in the context of the protection of cultural heritage
  1. Tez No: 719380
  2. Yazar: DİLARA ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Kamu Yönetimi, Archeology, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Varlıklarının Korunması, Kültürel Miras Kaçakçılığı, Mevzuat, Devlet Daireleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Kültürel Mirası Koruma Komutanlğı, Cultural Heritage Protection, Cultural Heritage Smuggling, Legislation, Government Offices, Non-Governmental Organizations, Cultural Heritage Protection Command
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Kültürel mirasın korunması ve buna bağlı olarak kültür varlıklarının kaçakçılığı günümüz koşullarında bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelmiştir. Ülkemizde de bu sorun maalesef dinamiğini sürdürmektedir. Bu sorunun çözülmesi için ilgili mevzuat, Türkiye'de bu konuda çalışan devlet daireleri ve sivil toplum kuruluşları tanıtılmıştır. Konuyla ilgili özel kolluk kuvvetinin oluşturulması açısından başarılı bir dünya örneği olan İtalya ülkesinden yola çıkılarak ülkemizdeki kolluk kuvvetlerinin işleyişi ve faaliyetleri çalışmanın ana konusu olmuştur. Buna bağlı olarak bu çalışmanın amacı Türkiye'deki kültürel miras kaçakçılığından sorumlu kolluk kuvvetleri ile İtalya'daki kültürel miras alanında etkin kolluk kuvveti olan (Camondo dei Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale (TPC)- Kültürel Miras Koruma Komutanlığı) görevleri, işleyişi, faaliyetleri değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Türkiye'de de kültürel mirasın korunması ve kaçakçılığıyla ilgili tek ve etkin birimin var olması için Camondo dei Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale tanıtılarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The protection of cultural heritage and, accordingly, the smuggling of cultural assets has become a common problem of all countries in today's conditions. Unfortunately, this problem persists in our country. In order to solve this problem, relevant legislation, government offices, and non-governmental organizations working on this issue in Turkey were introduced. The main subject of the study is the functioning and activities of the law enforcement agencies in our country, starting with Italy, which is a successful example worldwide in terms of establishing a private law enforcement agency on the subject. Accordingly, the aim of this study is the duties, functioning, and activities of the law enforcement officers responsible for cultural heritage smuggling in Turkey and the effective law enforcement agency in the field of cultural heritage in Italy (Camondo dei Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale (TPC) - Cultural Heritage Protection Command). Evaluated and compared. Camondo dei Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale has been introduced and various suggestions have been presented to have a single and effective unit for the protection of cultural heritage and smuggling in Turkey.